Vijesti / Regija

Amerikanci odustali od belomanastirske škorbare

Amerikanci odustali od belomanastirske škorbare

Javna dražba nekretnina i pokretnina belomanastirske tvrtke GP&Partners nije održana jer se na prvi raspisani javni poziv nije javio nitko, doznajemo od stečajne upraviteljice Živke Posavac.

Kako objašnjava, usporedno su objavljeni pozivi za prodaju pokretnina i nekretnina tvrtke Energana (sastavnog dijela belomanastirske Škrobare), kao i nekretnina koje su, zbog dugova, postale vlasništvo zagrebačke tvrtke Zovko. Zainteresiranih nije bilo ni za imovinu tih dviju tvrtki pa će sve skupa pričekati drugu polovinu studenoga, za kada je najavljeno raspisivanje druge javne dražbe, ili pak treći krug, kada će i cijene biti niže. Koliko niže, odlučit će odbor vjerovnika.
- Vrijednost imovine GP&Partnersa je 80-ak milijuna kuna, vrijednost pokretnina i nekretnina Energane je 20-ak milijuna kuna, slično kao i vrijednost Zovkovih nekretnina - tvrdi Posavac, napominjući kako su neposredno nakon otvaranja stečajnog postupka priznate tražbine vjerovnika iznosile 112.172.235 kuna. Iznos će zasigurno biti veći, jer mu treba dodati tražbine prijavljene od prosinca prošle do ožujka ove godine.
Ono što bivše radnike te tvrtke najviše zanima, datum je isplate približno 12 milijuna kuna teškog duga nastalog neisplatom plaća i ostalih obveza.
- Radnici su u svakom slučaju u prvom isplatnom redu, ali kada će dobiti novac, ne mogu reći. To ovisi o mnogočemu, najviše o prodaji. Kada bi samo pokretnine, inače neopterećena imovina, bile prodane, pa čak i u trećem krugu, bilo bi dovoljno novca za isplatu radničkih potraživanja - objašnjava Posavac, naglašavajući kako ovaj stečajni postupak nije nimalo jednostavan.
Kao primjer navodi jednog od brojnih vjerovnika, riječko Kvarner vig osiguranje, koji je iskoristio svoje pravo i ovršni postupak poveo pred belomanastirskim Općinskim sudom, a tamo ročište još nije zakazano.
Na pitanje je li u međuvremenu bilo zanimljivih pravnih ili fizičkih osoba koje su pokazale interes za belomanastirsku Škrobaru, ističe američku tvrtku Kargil, jednog od najvećih svjetskih proizvođača škroba.
- Bili su zainteresirani, u nekoliko navrata ovdje su boravili njihovi stručnjaci, pripremili smo im kompletne podatke, ali su iz meni nepoznatih razloga od svega odustali - kaže Živka Posavac.
Ivica Getto / www.glas-slavonije.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!