Vijesti / Regija

Spomenik braniteljima bit će dovršen do kraja lipnja

Spomenik braniteljima bit će dovršen do kraja lipnja

Mnogo polemike izazvao je spomenik hrvatskim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata koji u Belom Manastiru od povratka i mirne reintegracije Baranje još uvijek nije izgrađen.

U svibnju izabrano rješenje izazvalo je i reakcije nezadovoljnika, no stvari su ipak sjele na svoje mjesto, a na idejnom su rješenju učinjene neke sitne preinake. Uslijedio je sveprisutni problem vezan uz financiranje izgradnje i ishođenje svih potrebnih dozvola. Za sve spomenuto, naime, potrebno je približno 800 tisuća kuna, koje grad "ni pod razno" nije imao. Spas, premda sa godinu dana zakašnjenja, stigao je u obliku dva milijuna državnih kuna.

- Dio sredstava sigurno bit će usmjeren u izgradnju spomenika, ali je prvo potreban rebalans proračuna, o čemu će vijećnici raspravljati za nekoliko tjedana na sjednici Vijeća - tvrdi gradonačelnik Ivan Doboš.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Predsjednik Koordinacije udruga, Živko Jalšovec, ističe kako bi spomen-obilježje trebalo biti postavljeno do kraja lipnja iduće godine, a njegovo otvaranje želi spojiti s obilježavanjem 20. obljetnice osnutka 9. domobranske pukovnije.

- Budući da lokacija spomenika neće biti na za to predviđenom mjestu kod zgrade Dunava, već u središtu trga, moramo ishoditi lokacijsku dozvolu. Vjerujem da će ona, zajedno s građevinskom, biti riješena do veljače. Tada planiramo raspisati natječaj za izvođača radova, a ako izgradnja počne u travnju, do kraja lipnja spomenik će biti otvoren - objašnjava Jalšovec, dodavši kako će se javiti i na natječaj Ministarstva branitelja u cilju ishođenja određenih sredstava, koja očekuje i od Županije.

[blockquote]SVETO HRVATSKO TLO NA 12 STUPOVA

Naziv spomenika je Sveto hrvatsko tlo na 12 stupova, a idejno rješenje izradili su mladi autori Robert Jozić i Filip Tadin, za što su prikladno novčano nagrađeni. Tvrde da je riječ o suvremenom urbanističkom rješenju koje će se odlično uklopiti u novouređeni trg te simbolizirati stvaranje hrvatske države.[/blockquote]

Tekst: Ivica Getto (Glas Slavonije)


Izdvojeno

Reci što misliš!