Vijesti / Regija

BM: Političari ne zaslužuju biti počasni građani

BM: Političari ne zaslužuju biti počasni građani

Kao i svake godine, uoči 11. studenoga, Dana grada Belog Manastira, gradski su oci raspisali javni poziv za prikupljanje prijedloga za počasnog građanina, nositelja zlatne plakete i povelje Grada Belog Manastira.

Premda je javni poziv raspisan na vrijeme, više od mjesec dana prije Martinja, stiglo je samo osam prijedloga, među kojima nema ni jednog za počasnog građanina i potencijalne nositelje zlatnih plaketa. Odbor za dodjelu javnih priznanja stoga nije imao težak posao, pa su za nositelje povelja predložili Mariju Denković i Karate klub Beli Manastir.

Vijeće je spomenutom "dvojcu" dodalo Karla Franjića, Janoša Veizenbacha i Nataliju Damjanović, koji zajedno čine kvintet nagrađenih gradskom poveljom, koja će im biti uručena na svečanoj sjednici Gradskog vijeća. Belomanastirci, tako, ni ove godine nisu smatrali da bi netko trebao postati počasni građanin, niti su bilo koga predložili za nositelja zlatne plakete. Slično se dogodilo prošle godine, kada počasnim građaninom također nije imenovan nitko, dok je jedna jedina zlatna plaketa posthumno dodijeljena bivšem gradonačelniku Mohacsa Istvanu Kutiju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Postoje pravila sukladno kojima se imenuju počasni građani i nositelji zlatnih plaketa, ali bez obzira na to, ni jedan prijedlog nije došao do Odbora za dodjelu javnih priznanja - tvrdi dogradonačelnik Nikola Redžep, naglašavajući kako je običaj da se počasnim građanima ili nositeljima zlatnih plaketa proglase ljudi iz državnog vrha, ministri ili državni tajnici. Zapitao se tko je od njih ova visoka priznanja uopće zaslužio.

- Belomanastirci očito nisu zadovoljni njihovim radom. Pa s nekim ministarstvima smo čak i na sudu - podsjeća Redžep.

Prijašnjih godina zlatne plakete redovito su dodjeljivane, a njihovi su nositelji, među ostalima, bili ministar Božidar Kalmeta, Vinko Mladineo, Grga Ivezić, Ivan Bračić... Gradske ključeve imaju samo sadašnja premijerka Jadranka Kosor i potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, a dobili su ih prije šest godina.

[blockquote]Da su uredili trg...
Gradonačelnik Ivan Doboš dijeli mišljenje dogradonačelnika, napominjući kako nitko iz državnog vrha nije zaslužio da bude počasni građanin. ''Otkako sam na čelu grada, nije bilo kapitalnijih investicija, što sasvim dovoljno govori'', kaže, dodajući da bi nekog iz ministarstava osobno predložio počasnim građaninom da je obnova trga završena državnim novcem.[/blockquote]

Ivica GETTO (Glas Slavonije)

 


Izdvojeno

Reci što misliš!