Vijesti / Regija

Eco cortec i Eko vrelo pripremaju se za izvoz

Eco cortec i Eko vrelo pripremaju se za izvoz

Povelju su potpisali Boris Mikšić, predsjednik Uprave Eco corteca, Nevenka Topić, suvlasnica i direktorica Eko vrela, te Ivan Doboš, gradonačelnik Belog Manastira.

- Ovo je veliki događaj za Beli Manastir i našu poslovnu zonu budući da je osnovan prvi ekološki klaster. Nadam se da će on privući i ostale subjekte, ne samo iz Baranje, nego iz cijele Hrvatske - istaknuo je Doboš, naglasivši kako mu je drago što su oba supotpisnika povelje najavili nova ulaganja u proizvodne pogone.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Mikšić je, pak, istaknuo kako ovom kraju Hrvatske treba ovakav klaster, koji se fokusira na ekološku proizvodnju i izvoz.

- U punoj proizvodnji smo već četiri godine, završili smo drugu fazu proširenja u koju smo uložili 3,5 milijuna kuna, a uskoro ćemo graditi novu proizvodnu halu veličine 5.000 četvornih metara i postati jedan od najvećih proizvođača biorazgradive plastike u Europi - rekao je Mikšić, dodavši kako u ekologiji postoji sinergija, pa će Eko vrelo svoje ekološke proizvode pakirati u njihovu ambalažu, a oni će se koristiti uzorcima proizvedenim u Eko vrelu.

Nevenka Topić, čija je obiteljska tvrtka u fazi probne proizvodnje u pogonu na belomanastirskoj poslovnoj zoni, napomenula je kako su u klaster ušli bez obzira na to što nisu "u punom zamahu".

- Nije rješenje u jednoobraznosti, nego u spoju znanja i tehnologija. Moramo se pripremiti za utakmicu koja nas čeka 2013. godine. Ne zanima nas samo Hrvatska, nego i inozemno tržište - obrazložila je ulazak u klaster.

Eko vrelo je, za sada, "apsolviralo" sokove od mrkve, cikle i jabuke, a sada rade na certifkatima. Trenutačno imaju 10 zaposlenih, dok budućnost planiraju s 18 djelatnika u jednoj smjeni.

[blockquote]I država bi mogla pomoći

Mikšić i Topić složili su se kako država može u znatnoj mjeri pomoći razvoju klastera i ekoproizvodnje. "U Americi je davno shvaćen način djelovanja klastera. Ekološki proizvodi mogu postati naš imidž i nadam se da će država imati sluha i pomoći nam", istakno je Mikšić. Topić je dodala kako bi država mogla pomoći u promociji hrvatskih ekoloških proizvoda, jer u Europi i svijetu još nismo dovoljno prepoznati.[/blockquote]

Tekst: Ivica GETTO (Glas Slavonije)


Izdvojeno

Reci što misliš!