VIDEO: Sajam starina u Belom Manastiru

VIDEO: Sajam starina u Belom Manastiru

sajambm400Odlazimo u Baranju gdje je tijeku višednevna turistička manifestacija "Jesen u Baranji". Svečano je otvorena sinoć, a održano je i otvoreno prvenstvo Baranje u kuhanju ribljeg paprikaša.

U središtu Belog Manastira jutros su pak otvoreni sajam starina, likovna kolonija i Dan otvorenih podruma. Mi smo posjetili sajam starina.

Peti je ovo sajam starina u sklopu devete "Jeseni u Baranji". Okupio je ovoga puta 23 izlagača iz cijele kontinentalne Hrvatske, a osim antikviteta, bilo je tu i zimnice, kolača po starim recepturama, bilja...
Iako premješteni sa gradskog trga, gdje bi ih puno više ljudi moglo zamijetiti, na drugu lokaciju, onu pokraj šatora, izlagači su strpljivo i ponosno pokazivali i prodavali posjetiteljima predmete u koje su uložili godine istraživanja, razmjene i čuvanja iz zaborava.

Osim prošlosti, razmišlja se na sajmu i o budućnosti Baranje pa su vrijedne žene iz mirovne grupe "Oaza" zaokupljene stvaranjem ljepše slike o Baranji. Udruga postoji već 13 godina i cilj im je povećati kvalitetu život u Baranji.

A suveniri grupe "Oaza", kažu, prodaju se i u Osijeku te diljem jadranske obale. Sajam starina organizira belomanastirska udruga "Sveti Martin".

Sutra su na rasporedu Konjičke priredbe na Sajmištu, dok će od 17 sati krenuti povorka svatovskih zaprega kroz Beli Manastir, a uslijedit će i smotra folklora.

VIDEO:

TEKST: STV

 

 

 
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja