Vijesti / Regija

Baranja dobiva Kuću baranjskog kulena

Baranja dobiva Kuću baranjskog kulena

Devet projekata ukupne vrijednosti 17,6 milijuna kuna, od čega EU sredstva iznose 14,2 milijuna kuna, potpisali su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric, gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob i osam poduzetnika s područja Grada Belog Manastira.

Kroz provedbu potpisanih projekata predviđeno je očuvanje 83 postojeća radna mjesta te otvaranje nova 22 radna mjesta. EU sredstva dodijeljena su sukladno Programu integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, odnosno pet depriviranih pilot područja, Belom Manastiru s općinom Darda, Benkovcu, Kninu, Petrinji i Vukovaru.

Poziv na dostavu projektnih prijedloga proizašli iz Programa „Razvoj poduzetništva u gradu Belom Manastiru“ ima ukupnu alokaciju 4,2 milijuna kuna usmjerenu na jačanje gospodarske aktivnosti i poboljšanju konkurentnosti poduzetnika na području grada, dok je Poziv „Provedba Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda“, s alokacijom od 133,3 milijuna kuna, namijenjen za financiranje infrastrukturnih projekata na području Grada Belog Manastira i Općine Darda. Pilot područja su odabrana temeljem unaprijed definiranih kriterija (indeks višestruke deprivacije, veličina grada od 10.000 do 35.000 stanovnika, status okupiranosti tijekom Domovinskog rata, udio romskog stanovništva) te je za svako područje izrađen Intervencijski plan u kojem su definirani i opisani konkretni projekti koje pilot gradovi planiraju provesti do kraja 2023. godine, u cilju regeneracije svog područja.

„Ovaj program ulaganja u deprivirana područja vrijedan je 120 milijuna eura i provodimo ga u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava, s ciljem smanjenja regionalnih razlika, socijalne nejednakosti, isključenosti i siromaštva te daljnje depopulacije odabranih područja. Njegova snaga je upravo u tome što je prilagođen specifičnostima svakog od područja, a Intervencijski planovi odnosno planovi ulaganja i realizacije projekata nastaju u suradnji s ljudima na terenu koji najbolje poznaju vlastite prilike i potrebe“, ističe ministrica Žalac.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ugovori su tako potpisani s tvrtkama TF SYSTEMS,a sredstvima će se unaprijediti poslovanje tvrtke prijelazom s manufakturne na automatiziranu proizvodnju filtera za industrijske sustave za filtraciju zraka, a što će rezultirati smanjenjem troškova proizvodnje te povećanjem kvalitete i količine proizvedenih gotovih proizvoda.

Tvrtke ROBOS, TEHNO FILTER, REALIS GRUPA, MONTRI, ZADRAVEC, GB Inženjeringi  LUMAR dobivena sredtsva iskoristiti će za nabavku novih strojeva i robotizaciju proizvodnje čime će znatno unaprijediti svoje poslovanje.

Najznačajniji projekt za koji su dodjeljena sredstva jest onaj za KUĆU BARANJSKOG KULENA . Projekt je ukupne vrijednosti 12,5 milijuna kuna, kojim se Gradu Belom Manastiru dodjeljuje 10,6 milijuna kuna bespovratnih sredstva. Cilj projekta je malim proizvođačima baranjskog kulena i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, koji se bave proizvodnjom i preradom mljevene paprike te ostalih domaćih proizvoda, osigurati mjesto na kojem će dobiti sve potrebne informacije o proizvodnji autohtonih mesnih prerađevina te doprinijeti stvaranju uspješnih i tržišno konkurentnih poljoprivrednih gospodarstava na području Baranje.

FOTO: Marko Mrkonjić/PIXSELL

 


Izdvojeno

Reci što misliš!