Vijesti / Regija

Prvi dan dostave besplatnih toplih obroka

Prvi dan dostave besplatnih toplih obroka

BELI MANASTIR - Počela je dostava besplatnih toplih obroka socijalno ugroženim osobama u Belom Manastiru. Ljubo, Vesna, Dubravka, Stela i ostali članovi Mirovne grupe “Oaza” svakodnevno će tri mjeseca tople obroke donositi na adrese 46 starijih i nemoćnih Belomanastiraca.

4810d7ed2054dbe0888e0a249146637d.jpg

Projekt je nominiran u Ministarstvu zdravlja i socijalne skrbi koje je odobrilo jednokratnu potporu od 67.000 kuna, a grad Beli Manastir je izdvojio 90.000 kuna. - Za sada ni jedno društvo Crvenog križa u Baranji nema uvjete za kuhanje i distribuciju hrane, pa se ona svakodnevno dovozi iz osječkog Crvenog križa - kaže Vesna Nedić, voditeljica “Oazinog” projekta besplatne dostave, nadajući se da će napokon pronaći sredstva za nastavak podjele hrane.
Naglašava kako imaju obećanja da će dio sredstava osigurati Grad, dok će ostatak potražiti kroz IPA projekt. Popis imena osoba koje će, za sada, devedesetak dana svakodnevno pojesti svježe kuhani obrok dobili su od Centra za socijalnu skrb, a nitko od njih nije znao da će “dostava” zakucati upravo na njihova vrata.
- Hvala Bogu i hvala vama - sa suzama u očima odgovorila je bakica, nakon što je shvatila o čemu je riječ kada su joj volonteri “Oaze”' prvoj donijeli četvrt kilograma kruha, jogurt te tijesto sa sirom i prženom slaninicom
Dostavljači puni dojmova kažu da 46 puta izrečeno “velika hvala” posve dovoljno govori o tome kako su ih dočekali. Sve skupa samo je temelj pokretanja Pučke kuhinje u Belom Manastiru, koja nije zaživjela zbog nekoliko razloga. Slični projekti nominirani su nekoliko puta, ali su sredstva odlazila drugim udrugama, najviše zbog nedostatka prostora za pripremanje hrane.
Od 67.000 kuna “Oaza” je, osim pokretanja pilot-projekta besplatne dostave, nabavila komplete posuđa za prenošenje kuhane hrane, stroj za pranje rublja i glačala, financirala edukaciju aktivista i javnu tribinu. Sličan projekt dostave besplatnih obroka provodi se na područjima općina Darda, Bilje i Čeminac.

DOBOŠ: NAGODINU PUČKA KUHINJA ZA 250.000 EURA

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pučku je kuhinju u predizbornoj kampanji spominjao i gradonačelnik Ivan Doboš. - Nismo odustali, a ovo je samo početak. Na proljeće ćemo saznati rezultate novog natječaja na koji su se javili “'Oaza” i “Izvor” iz Kneževih Vinograda, čiji su partneri Grad Beli Manastir i Općina Kneževi Vinogradi. Riječ je o 250.000 eura, od kojih bi bila opremljena i sama kuhinja - tvrdi Doboš, napominjući kako u vidu imaju zgradu Crvenog križa. Doboš misli da je čelništvo GD CK-a pomalo inertno, jer se u sličnim prostorima Crvenog križa u Đakovu, Valpovu i Osijeku već godinama pripremaju obroci.

Tekst: Ivica Getto www.glas-slavonije.hr

Foto: www.oaza-bm.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!