Vijesti / Regija

Piju zbog problema i jer žele biti in

Piju zbog problema i jer žele biti in

Zabrinjavajuće je što se mnogo ispitanih s alkoholizmom susreće u vlastitoj obitelji, a dio odgovora jasno upućuje da se alkoholizam "uvukao" i među učenike osnovne škole. Rezultati su to ankete koju su, u organizaciji osječkog Volonterskog centra i Centra za mir i nenasilje, proveli članovi pojedinih belomanastirskih udruga na ulicama, a prezentirani su na sjednici Vijeća za prevenciju Belog Manastira. Ovisnost je, tvrdi većina anketiranih Belomanastiraca, posljedica teškog ekonomskog stanja, velikog broja nezaposlenih, očaja i apatije. Dio njih misli da se za "čašicom" poseže zbog bijega od problema, nedostatka sadržaja ili, pak, nedostatka kvalitetnih sadržaja.

- Zanimljivo je da su mladi, kada smo ih pitali o ovisnosti u njihovim godinama, osim već rečenog, naveli radoznalost te natjecanje, jer je moderno biti pijan u nekim krugovima - tvrde provoditelji ankete, naglašavajući kako su primijetili odgovore koji upućuju na kućni (ne)odgoj. Dakako da pretjerana ovisnost utječe i na kvalitetu života, pa je većina anketiranih navela narušavanje obiteljskih odnosa, a 30-ak posto njih zdravstvene tegobe i povećano nasilje. Prijedlog o zabrani konzumiranja alkohola na javnim mjestima podržava čak 60 posto ispitanih.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

[blockquote]ANKETIRANI: BELI MANASTIR JE GRAD BEZ POTENCIJALA

"Samo dva ispitanika nije se složilo sa zabranom, a riječ je o mladima" - istaknula je predstavnica Volonterskog centra. Unatoč takvim odgovorima, većina se Belomanastiraca u gradu osjeća sigurno, nešto manje ih je relativno sigurno, najčešće zbog krađa, neosvijetljenih sporednih ulica i pasa lutalica, dok je samo pet posto ispitanika odgovorilo kako je život nesiguran. Za razliku od prošle godine, među većinom anketiranih vlada mišljenje kako je njihov grad - bez potencijala.[/blockquote]

 

TEKST: I.Getto (Glas Slavonije)
 


Izdvojeno

Reci što misliš!