Vijesti / Regija

Na spomeniku će posaditi hrast

Na spomeniku će posaditi hrast

“Sveto hrvatsko tlo na 12 stupova” radni je naziv spomen-obilježja hrvatskim braniteljima koje će biti postavljeno na belomanastirskom središnjem trgu.

Njegovi su autori Robert Jozić iz Kaštel Kambelovca i Filip Tadin iz Zagreba, a njihov rad proglašen je najboljim od 26 pristiglih na natječaj koji je raspisao Grad Beli Manastir. Pripast će im nagrada u iznosu od 25.000 kuna, dok će autor drugoplasiranog rada dobiti 15.000, a trećeplasiranog 10.000 kuna.

Na preksinoć održanoj konferenciji za novinare svi su govornici istaknuli da je riječ o zanimljivom, impozantom, ali i smjelom rješenju, koje će, najvjerojatnije, istovremeno naići i na odobravanje i na kritike. Spomen-obilježje sastoji se od 12 stupova od poliranog nehrđajućeg čelika na kojima je komad konveksno-konkavne dinamične plohe. Stupovi predstavljaju ruke branitelja i slobodu hrvatskih ljudi, a ploha uvis uzdignutu hrvatsku zemlju, na kojoj će biti posijana trava i posađen hrast lužnjak.

- Rad smo htjeli sačuvati od suvišne patetike te kroz jednostavnu formu izraziti bogatu simboliku - istaknuli su autori, naglasivši da sadrži povijesne i biblijske elemente (stupovi pobjede i 12 apostola).

Nastojali su da spomen-obilježje ne sadrži ništa što podsjeća na zlo, nego na slavljenje života. Kako svaku novu državu treba održavati, tako će to biti potrebno i sa spomenikom, jer će na plohi biti posijana trava i posađen hrast lužnjak, što je, kažu autori, još jedna simbolika koju nosi.
Dr. Davorin Bubalović, predsjednik ocjenjivačkog suda, u kojem su bili predstavnici struke, Grada i braniteljske populacije, istaknuo je da će se spomenik odlično uklopiti u moderan trg.

- Većinu odluka donijeli smo jednoglasno, pa tako i onu o prvonagrađenom radu - rekao je Bubalović, napomenuvši da je rad ocjenjivačkog suda trajao dva dana.

Ocjenjivački sud radio je u sastavu: dr. Davorin Bubalović, predsjednik, Dalibor Stošić (donedavni pročelnik katedre zagrebačke ALU), Enes Quien, Živko Jalšovec, Ivana Senjak (jedna od projektantica gradskog trga), Željko Kajtar i Tomo Majnarić. Autori pobjedničkog rada cijeli su tijek natječaja ocijenili kao jedan od profesionalnije odrađenih.
Početak izgradnje ovisi o zatvaranju financijske konstrukcije. Dio od 485.000 kuna, koliko za njega treba izdvojiti, Ministarstvo branitelja i međugeneracijske solidarnosti već je prebacilo na račun HVIDRE, dio će biti osiguran rebalansom gradskog proračuna, a dio se očekuje od Županije. Realno je očekivati završetak njegove izgradnje iduće godine.
Maketa nagrađenog rada i svih radova koji su pristigli na natječaj izloženi su u predvorju Gradskog kina.

OSIGURANO NAVODNJAVANJE

Prema planovima autora, spomen-obilježje bit će postavljeno na središnjem dijelu trga, nešto bliže zgradi Croatia osiguranja. Dimenzije su približno 5 x 5 x 5 metara, a ploha sa zemljom bit će pod određenim nagibom. Osigurano je navodnjavanje za travu i drvo, čiji će korijen biti smješten u udubljenju na plohi. Spomenik će biti osvijetljen.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tekst: I.Getto / (www.glas-slavonije.hr)


Izdvojeno

Reci što misliš!