Vijesti / Regija

EcoCortec uspješno povezuje Beli Manastir i američki Cambridge

EcoCortec uspješno povezuje Beli Manastir i američki Cambridge

Nastavlja se uspješna suradnja između sestrinskih gradova Belog Manastira i Cambridgea. Sestrinstvo dvaju gradova inicirao je vlasnik Cortec® korporacije, Boris Mikšić. EcoCortec®, jedna od najsuvremenijih tvornica antikorozivnih VpCI® folija za pakiranje u Europi, smještena je u Belom Manastiru i dio je Cortec® grupacije.

Povezivanje u obliku sestrinstva rezultat je uspješnog poslovanja obaju Cortecovih tvornica, EcoCortec®-a u Belom Manastiru i Cortec® Advanced Films u Cambridgeu. Sestrinstvo između dva grada proizišlo je iz činjenice da su obje tvrtke uvelike doprinijele svojim lokalnim gospodarstvima i zajednici.

Delegacija Belog Manastira, koju su sačinjavali gradonačelnik Tomislav Rob, dogradonačelnica Ivana Bandov Paulić  te pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo i stambeno-komunalne poslove, Kornelija Zvečevac, posjetili su američki grad Cambridge. Ova dva grada potpisala su nedavno u Hrvatskoj Sporazum o prijateljstvu kada je poglavarstvo Cambridgea posjetilo Beli Manastir. Tom prilikom postavljeni su temelji daljnje suradnje. Našu delegaciju dočekalo je čelništvo grada Cambridgea na čelu s gradonačelnicom Marlys Palmer.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izaslanstvo Belog Manastira imao je priliku obići infrastrukturu Cambridgea i dobiti uvid u  brojna napredna industrijska i komunalna rješenja koje koristi ovaj grad, a primjenjiva su i kod nas. Jedan od takvih primjera je odličan sistem pročišćavanja otpadnih voda. Upravo ovakav oblik razmjenjivanja iskustava lokalnih zajednica jedan je od ciljeva projekta sestrinstva.

S obzirom na odlično poslovanje hrvatske tvornice, u tijeku je novo širenje kapaciteta, odnosno izgradnja nove proizvodne hale. Ovaj projekt sufinanciran je od strane Ministarstva gospodarstva sredstvima Europske unije. Naime, istovremeno se odvija ekspanzija obaju tvornica, EcoCorteca u Hrvatskoj i Cortec® Advanced Films u SAD-u.

Gradonačelnica Cambridgea istaknula je veliku volju i entuzijazam čelništva grada za uskom suradnjom s Belim Manastirom. Delegacije su tom prilikom razgovarale o projektima uzajamne suradnje, sa snažnim naglaskom na gospodarstvo i nove investicije u poslovnoj zoni Baranje. „Ova dva grada u kojima se nalaze moje tvornice imaju dosta sličnosti počevši od veličine i strukture.  Nova investicija širenja Ecocortec-a upravo je rezultat posestrinstva Belog Manastira i Cambridga. Meni kao investitoru itekako je važno da postoji prijateljska veza između  gradova u kojima zapošljavam veliki broj ljudi. Kroz ovakve projekte jačaju se međuljudski odnosi između Hrvatske i SAD-a i ostvaruje se boljitak za lokalne zajednice“, istaknuo je Boris Mikšić nadodavši: „ovakvi oblici povezivanja su nužni za oživljavanje gospodarstva naročito u baranjskoj regiji koja trenutno trpi egzodus radno aktivnog stanovništva.“

EcoCortec® godinama uspješno posluje i izvozi svoj asortiman diljem svijeta, a sada ide korak dalje te predstavlja most prema američkim poduzetnicima koji su zainteresirani za daljine investicije na tom području.

“Upravo jedan od glavnih ciljeva je ekonomsko povezivanje Baranje i američkih poduzetnika. Hrvatska je jako dobro mjesto za strane investicije, ako su one strateški pogođene. Osobito se to odnosi na ekološki sigurne tehnologije koje Cortec® zagovara već godinama“, entuzijastično zaključuje g.Mikšić.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!