Vijesti / Regija

Beli Manastir: U zgradu Dunava useliti urede državne uprave

Beli Manastir: U zgradu Dunava useliti urede državne uprave

Zbog velikih dugova belomanastirsko Općinsko državno odvjetništvo još u listopadu 2005. godine predložilo je Općinskom sudu, a on prijedlog prihvatio, uknjižbu ovršnog založnog prava na trinaest nekretnina u vlasništvu trgovačkog poduzeća Dunav d.o.o. Beli Manastir.

Među ostalim objektima, pod hipotekom je i nekadašnja upravna zgrada poduzeća, smještena u strogom gradskom središtu. Riječ je o 754 četvorna metra prostora na prvom i drugom katu objekta, zajedničkom prostoru u prizemlju te zasebnoj zgradi od 80-ak četvornih metara. U međuvremenu, 10. veljače ove godine, nad Dunavom je pokrenut stečajni postupak, a na izvještajno-ispitnom ročištu u travnju utvrđen je točan iznos duga.

- Potraživanja iz prvog isplatnog reda iznose približno 1,5 milijuna kuna, dok su ona iz drugog isplatnog reda 10,6 milijuna kuna - kaže stečajni upravitelj Perica Mitrović, naglašavajući kako je najveći vjerovnik Ministarstvo financija, koje potražuje 10,3 milijuna kuna.

Na istom je ročištu donesena odluka o prodaji Dunavove imovine pa će prva javna dražba biti održana u lipnju. Najvrijednija imovina upravo je spomenuta nekadašnja upravna zgrada na sjevernoj strani belomanastirskog gradskog trga, koju je sudski vještak procijenio na 6,3 milijuna kuna. Prodaju će možda otežavati još prije prodano prizemlje zgrade, u kojem je nekoliko trgovina, ali Mitrović i zaposlenici Dunava imaju ideju vezanu uz prodaju preostalog dijela.

- Bilo bi najbolje da Ministarstvo, koje je već stavilo hipoteku, zgradu preuzme i u nju smjesti razne državne urede - tvrdi Mitrović, izražavajući nadu u uspješno okončanje stečajnog postupka.

Podsjetimo, prošle je godine sa sličnom idejom Ministarstvo upoznao Marko Kvesić, direktor Dunava. Tada je, naime, aktualno bilo preseljenje pravosuđa, budući da Općinsko državno odvjetništvo i Prekršajni sud nemaju uvjeta za rad, te Općinski sud i nadalje dijeli zgradu s belomanastirskom gradskom upravom.

- Tako bismo pokušali riješiti teškoće u kojima smo se našli, ponovno organizirali rad za postojeće radnike te eventualno otvorili nova radna mjesta - isticao je tada Kvesić.

Nekretnine vrijede 8,2 milijuna kuna

Osim upravne zgrade u vlasništvu su Dunava još tri prodavaonice, skladište (poznatije kao “zatvor”) i zemljište Adica. Ukupno procijenjena vrijednost Dunavovih nekretnina je 8,2 milijuna kuna, od čega 6,2 otpada na upravnu zgradu u strogom gradskom središtu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tekst: I.Getto (www.glas-slavonije.hr)


Izdvojeno

Reci što misliš!