Vijesti / Regija

Prodana je Škrobarina Energana

Prodana je Škrobarina Energana

Nakon pet neuspješnih javnih dražbi konačno se našao kupac, za sada samo dijela, belomanastirske Škrobare.

Tvrtka Banimed-Banija d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu kupila je nekretnine i pokretnine GP&Partnersa-Energane, svojevrsno srce nikad zaživjele tvornice.

- Nakon nekoliko spuštanja cijena nekretnine su prodane za približno 5,1 milijun kuna, a za pokretnine je izdvojeno 2,5 milijuna kuna
- kaže stečajni upravitelj Zdravko Grubeša, naglašavajući da su nekretnine prodavane usmenom javnom dražbom, a pokretnine prikupljanjem pismenih ponuda. Zagrebačka tvrtka bila je jedina zainteresirana.
Na žalost, šesta dražba nije donijela ništa novoga što se ostatka Škrobare tiče (GP&Partners-Industrija škroba), premda stečajna upraviteljica Živka Posavac na završetak stečajnog postupka gleda nešto optimističnije nego do sada.

Direktor Banimeda-Banije d.o.o., Dubravko Tomljanović, tvrdi da će u pogonima Energane proizvoditi električnu energiju po povlaštenim cijenama.

- Tvrtka se time bavi već duže vremena, a pribavili smo i suglasnost Ministarstva gospodarstva koja se odnosi upravo na naš novi pogon. Imamo potpisan i 12-godišnji ugovor
- kaže, objašnjavajući kako je proizvodnja električne energije samo prva faza cijelog projekta.
U drugoj, ako sve krene kako treba, htjeli bi pokrenuti i proizvodnju škroba, čime bi stečajni postupak u cijeloj Škrobari bio završen. Ovisno o razvoju situacije, posao bi u novom pogonu dobilo između 20 i 50 ljudi, a Tomljanović početak rada planira za otprilike godinu dana. Pokretanjem proizvodnje otvaraju se i nove mogućnosti, a jedna od njih je i parno grijanje.

- Imat ćemo snage grijati cijeli Beli Manastir, proizvodne pogone buduće škrobare i plastenike
- ističe.
Treba imati na umu da su se pojedini vjerovnici uknjižili kao vlasnici dijelova bivše tvornice. Tako je sesvetska tvrtka Zovko vlasnik zgrade u kojoj je montirana oprema za proizvodnju dekstroze, glukoze, maltodekstrina te linije za pakiranje, dok je Kvarner-osiguranje krenulo u ovršni postupak.

Energana pod hipotekom Hypo banke

Neposredno nakon otvaranja stečajnog postupka priznate tražbine vjerovnika iznosile su 112,2 milijuna kuna, a nakon drugog ispitnog ročišta one su povećane za 25,8 milijuna kuna. Cijene su nakon neuspjelih javnih dražbi spuštene na 30-ak posto onih početnih. Ukupan dug prema bivšim radnicima nešto je veći od 12 milijuna kuna, ali prodajom Energane oni neće biti namireni jer je ona bila pod hipotekom Hypo banke. U Sindikatu PPDIV-a pozdravljaju želju novog vlasnika za nastavkom proizvodnje, ali je regionalni povjerenik Šimo Orešković ipak skeptičan.

Tekst: Ivica Getto / www.glas-slavonije.hr

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!