Vijesti / Regija

Beli Manastir želi postati 'pametni grad'

Beli Manastir želi postati 'pametni grad'

Beli Manastir želi se upisati u mapu onih gradova u kojima je svim građanima internet dostupan besplatno, a uz tu pretpostavku, Gradska uprava od njih očekuje aktivno sudjelovanje u kreiranju otvorenih softvera.

Za sve zainteresirane organiziraju se radionice, kako bi se građani i zaposleni u gradskim ustanovama i tvrtkama naučili koristiti svim potrebnim alatima. Projekt "Pametni Grad Beli Manastir" provodi se uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U tijeku je postavljaje novih točaka otvorene mreže, kaže zamjenik gradonačelnika Zoran Kranjčec: "Nabavljeni su ruteri koji će biti postavljeni po svim gradskim tvrtkama i ustanovama. Ruteri će na budućim radionicama biti podijeljni i građanima, kako bi se na području grada kreirala otvorena mreža besplatnoga interneta", objašnjava Kranjčec.

Prvi hot-spot za besplatni pristup internetu u Belome Manastiru postavljen je prije dvije godine.

U pripremi je primjena otvorenog softvera Open Street Map, najavljuje zamjenik belomanastirskog gradonačelnika. Uz primjenu u svakodnevnom poslovanju gradskih ustanova i komunalnih poduzeća, prema riječima Mateja Perkušića iz Turističke zajednice, od ove novine puno se očekuje i u turizmu.

"Svi koji žele i planiraju posjetiti grad Beli Manstir zapravo putem te mape mogu dobiti uvid u sve ono što je ključno za njihov dolazak, od smješatja, od škole, pošte, policije i tako dalje.I nama iz Turističke zajednice će apsolutno olakšati sam rad i pružanje informacija svim onim turistima koje će nadam sve u svem većem broju dolaziti kod nas u Baranju."

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izvor: Radio Osijek


Izdvojeno

Reci što misliš!