Rusi obnavljaju spomenik Crvenoj armiji na belomanastirskom središnjem trgu

Rusi obnavljaju spomenik Crvenoj armiji na belomanastirskom središnjem trgu

belimanastirspomenikFOTO: STV

Do idućeg Dana pobjede nad fašizmom, 9. svibnja spomenik Crvenoj armiji na belomanastirskom središnjem trgu trebao bi biti obnovljen. Razgovori o tom projektu započeli su nakon zadnjeg posjeta ruskog veleposlanika u Hrvatskoj, Anvara Azimova Baranji. Ruska federacija izdvojila je novac za ovaj zahvat, a razgovori o načinu obnove održani su proteklog tjedna.

Spomenik na belomanastirskom trgu, pod zaštitom Ministarstva kulture u relativno je dobrom stanju. Na ovom mjestu je pokopan general-lajtnant Vasilij Petrovič Musin, poginuo u Batinskoj bitci, u studenome 1944. godine, no o tome nije pronađen ni jedan pisani dokument. Razgovori o obnovi spomenika započeli su nedavnim posjetom ruskog veleposlanika Baranji - podsjeća gradonačelnik Belog Manastira, Ivan Doboš.

Spomenik bi, kaže gradonačelnik, dobro bilo obložiti pločicama i obnoviti postolje, ali će konačnu odluku donijeti stručnjaci. Upravo zato, u Belom Manastiru boravili su predstavnici osječkog Konzervatorskog odjela kako bi se uvjerili u stanje spomenika.

Spomen-obilježje na partizanskom groblju površinski je znatno veće od ovog u središtu grada, pa će za obnovu vjerojatno trebati i više novca.

Izvor: Republika.eu/STV

 
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja