Vijesti / Regija

Rusi obnavljaju spomenik Crvenoj armiji na belomanastirskom središnjem trgu

Rusi obnavljaju spomenik Crvenoj armiji na belomanastirskom središnjem trgu

Do idućeg Dana pobjede nad fašizmom, 9. svibnja spomenik Crvenoj armiji na belomanastirskom središnjem trgu trebao bi biti obnovljen. Razgovori o tom projektu započeli su nakon zadnjeg posjeta ruskog veleposlanika u Hrvatskoj, Anvara Azimova Baranji. Ruska federacija izdvojila je novac za ovaj zahvat, a razgovori o načinu obnove održani su proteklog tjedna.

Spomenik na belomanastirskom trgu, pod zaštitom Ministarstva kulture u relativno je dobrom stanju. Na ovom mjestu je pokopan general-lajtnant Vasilij Petrovič Musin, poginuo u Batinskoj bitci, u studenome 1944. godine, no o tome nije pronađen ni jedan pisani dokument. Razgovori o obnovi spomenika započeli su nedavnim posjetom ruskog veleposlanika Baranji - podsjeća gradonačelnik Belog Manastira, Ivan Doboš.

Spomenik bi, kaže gradonačelnik, dobro bilo obložiti pločicama i obnoviti postolje, ali će konačnu odluku donijeti stručnjaci. Upravo zato, u Belom Manastiru boravili su predstavnici osječkog Konzervatorskog odjela kako bi se uvjerili u stanje spomenika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Spomen-obilježje na partizanskom groblju površinski je znatno veće od ovog u središtu grada, pa će za obnovu vjerojatno trebati i više novca.

Izvor: Republika.eu/STV

 


Izdvojeno

Reci što misliš!