Vijesti / Regija

Američki Spooner i Beli Manastir postaju gradovi prijatelji

Američki Spooner i Beli Manastir postaju gradovi prijatelji

BELI MANASTIR - Boris Mikšić, vlasnik belomanastirske tvrtke EcoCortec i tvrtke Cortec Spray Technologies iz Spoonera u američkoj saveznoj državi Wisconsin, pokrenuo je postupak bratimljenja Belog Manastira i Spoonera, o čemu su izviještena gradska čelništva.

- Kao plod uspješnog poslovanja Cortecovih tvornica i činjenice da Cortec pridonosi njihovoj lokalnoj ekonomiji te lokalnoj zajednici u cjelini, javila se ideja o bratimljenju, što su Belomanastirci sa zadovoljstvom prihvatili - tvrdi Predrag Zvečevac, voditelj EcoCortecovog ureda u Belom Manastiru, naglašavajući kako je koncept uspostavljanja suradnje između gradova u obliku sestrinstva prilično razvijen diljem svijeta kao način promicanja gospodarskih, ali istodobno i ljudskih, kulturnih, komercijalnih te edukacijskih veza među narodima. Ističe kako se ovakvim načinom povezivanja gradova promiče uzajamno razumijevanje, što naziva odličnom bazom za djelovanje lokalne zajednice i jačanje strategije razvoja.

- Predstavnici Belog Manastira posjetit će gradove Spooner i Saint Paul (Minnesota), u sklopu World Sales Meetinga u organizaciji Cortec Korporacije, kako bi prezentirali Beli Manastir i mogućnosti ulaganja u Poslovnu zonu - kaže Zvečevac, uvjeren da bi takvo umrežavanje rezultiralo poduzetničkim ulaganjem u zone u Slavoniji i Baranji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gradonačelnik Ivan Doboš potvrđuje da prihvaćaju Mikšićevu inicijativu.

- Cilj nam je gospodarski povezati Beli Manastir i američke poduzetnike. Vlasnik EcoCorteca tvrdi kako interes nekih američkih poduzetnika postoji, pa ćemo sredinom godine u SAD-u prezentirati potencijale naših poslovnih zona. U uzvratni posjet planiramo ih pozvati 11. studenoga u povodu Dana grada - kaže Doboš, naglašavajući kako, nakon prvih gospodarskih susreta, neće biti problema potpisati povelju o bratimljenju.

Inače, u belomanastirskom EcoCortecu trenutačno radi 19 radnika, a proširenjem proizvodnje u ljeto planiraju se otvoriti četiri radna mjesta. Na belomanastirskoj poslovnoj zoni raditi su počeli 2007. godine, a bave se proizvodnjom biorazgradive i antikorozivne folije.

PRIJATELJI GRADA BELOG MANASTIRA

"Beli Manastir ima dva grada prijatelja, mađarski Mohacs i poljske Chojnice. S Mađarima imamo odlične odnose, dok s Chojnicama nismo uspjeli uspostaviti značajniju suradnju", kaže Doboš. Možda i stoga Beli Manastir nismo uspjeli pronaći među gradovima partnerima na web stranici Chojnica. Na popisu registriranih bratimljenja lokalnih zajednica u RH kod Belog Manastira, osim Mohacsa i Chojnica, uvršten je i belgijski grad Mechelen.

TEKST: Ivica Getto (Glas Slavonije) / FOTO: Glas Slavonije


Izdvojeno

Reci što misliš!