Vijesti / Regija

Kada će Koridor 5C proći baranjskom ravnicom?

Kada će Koridor 5C proći baranjskom ravnicom?

BELI MANASTIR - Već se godinama pokazuje kako porezni kapaciteti većine jedinica lokalne samouprave nisu dovoljni za normalno funkcioniranje, a kamoli za kapitalne investicije. Pojedine općine, kojih nije malo, jedva spajaju kraj s krajem i ovisne su o državnoj blagajni. No, država je, tvrde oni koji su nezadovoljni potporama, nekome majka a nekome maćeha.

- Minorno je ono što smo ove godine od države dobili, tvrdi gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, ističući kako novac nije stigao ni za ono što je čvrsto obećano, pa čak i “parafirano”. “Da smo dobili planirana sredstva, bili bismo na konju, a ovako muku mučimo sa zatvaranjem započetih investicija. Nismo dobili ni novac za neke nominirane projekte, a dobra je vijest jedino ta da je projekt vezan uz poslovnu zonu, vrijedan pet milijuna kuna, prošao prvi krug”, kaže Doboš, dodajući kako će vidjeti hoće li biti dovoljno dobar u suženom izboru.
U gradu čekaju i izvršenje obećanja o prebacivanju državnog novca namijenjenog za sanaciju trga prema projektu gradnje dječjeg vrtića. Dakako da “pozicija” u Gradskom vijeću ima drukčije viđenje transfera novca, podsjećajući na milijunske iznose koji su se posljednjih godina slili u jedini baranjski grad. Znatno više razloga za zadovoljstvo od Belomanastiraca, što se ove godine tiče, imaju u Općini Darda.
- Iz državnog proračuna stiglo je tri i pol milijuna kuna za Romsko naselje, milijun kuna za našu poslovnu zonu i dva puta po 300.000 kuna za komunalnu infrastrukturu, priča općinski načelnik Anto Vukoje, naglašavajući kako se nada da tome nije kraj. Zadovoljan je i Stipan Šašlin, načelnik općine Draž koja je, između ostaloga, inkasirala 1,5 milijuna kuna za rekonstrukciju nerazvrstanih cesta, milijun kuna izravnih potpora, te nekoliko stotina tisuća kuna za neke sitnije zahvate. Kada je riječ o državnim investicijama u Baranju, upozoravaju neki, treba voditi računa i o izgradnji vodoopskrbne mreže i plinofikaciji, za što novac dolazi iz državnog proračuna, kao i projektima nekih drugih državnih tvrtki. Drugi se, pak, odmah prisjećaju koridora 5C koji nikako da “prođe” baranjskom ravnicom...

[important title=Jagodnjačani: Država nas je zaboravila]U općini Popovac, tvrdi načelnik Zoran Kontak, očekuju realizaciju nekih projekata, a ništa zgorega ne bi se dogodilo da realizacija bude brža. Da su potpuno zaboravljeni od države tvrde u Općini Jagodnjak, najnerazvijenijoj baranjskoj jedinici lokalne samouprave, dok se Petlovčani ne mogu požaliti, jer je potpisan Ugovor za vodovodnu mrežu (3,6 milijuna kuna), sanirane su deponije i potpisan ugovor za sanaciju ceste (660.000 kuna). No, načelnik Drago Dominić ističe kako je to možda i prirodni slijed. Misli, naime, da je njegova općina do sada bila zapostavljena.[/important]
Ivica GETTO / Glas Slavonije

 


Izdvojeno

Reci što misliš!