Vijesti / Regija

Preparirao soma teškog 55 kilograma i dugog 210 centimetara

Preparirao soma teškog 55 kilograma i dugog 210 centimetara

Jedini baranjski preparator riba, Goran Mamuzić iz Belog Manastira, nedavno je u svoju kolekciju prepariranih riba stavio i soma kapitalca teškog 55 kilograma i dugog 210 centimetara.

Ulov je to  Željka Cesia iz Koprivnice na jezeru Šoderici. Goranu je, osim puno vremena  i truda, za prepariranje trebalo i približno 4000 kuna, a krajnja cijena će  dostići iznos od desetak tisuća kuna.

Ovaj Baranjac prepariranjem se bavi već 10 godina. Njegovi preparirani riblji primjerci krase domove ribiča diljem Hrvatske.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Strastveni sam ribič pa sam jednu od ulovljenih riba htio sačuvati za trajnu uspomenu. No radom preparatora bio sam toliko nezadovoljan da sam odlučio sam prionuti na taj posao - priča za Glas Slavonije Mamuzić, napominjući kako su prvi preparirani primjerci riba bili - katastrofalni. No kako je vrijeme odmicalo, prepariranje je svladao gotovo do savršenstva.

preparirani som

Som će neko vrijeme biti izložen ribolovnom salonu Go-Go, u Belom Manastiru, pa ga svi zainteresirani mogu doći pogledati.

[blockquote]POSTUPAK PREPARIRANJA
Nakon što mu ribiči donesu uginulu ribu, Mamuzić je fotografira, oguli kožu i napravi model na koji se koža navlači. Slijedi sušenje ribe, koje traje nekoliko mjeseci, ovisno o težini. Posljednji je stadij vraćanje boja. Od dijelova ribe zadržava sve osim iznutrica. Zbog opće situacije najmanje mu klijenata stiže iz Baranje. Ribiči najčešće traže prepariranje glava, ali bude i kapitalnih ribljih primjeraka, poput soma i tolstolobika iz naše priče, ali i ostalih.[/blockquote]

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!