Preparirao soma teškog 55 kilograma i dugog 210 centimetara

Preparirao soma teškog 55 kilograma i dugog 210 centimetara

preparirani-som1

Jedini baranjski preparator riba, Goran Mamuzić iz Belog Manastira, nedavno je u svoju kolekciju prepariranih riba stavio i soma kapitalca teškog 55 kilograma i dugog 210 centimetara.

Ulov je to  Željka Cesia iz Koprivnice na jezeru Šoderici. Goranu je, osim puno vremena  i truda, za prepariranje trebalo i približno 4000 kuna, a krajnja cijena će  dostići iznos od desetak tisuća kuna.

Ovaj Baranjac prepariranjem se bavi već 10 godina. Njegovi preparirani riblji primjerci krase domove ribiča diljem Hrvatske.

- Strastveni sam ribič pa sam jednu od ulovljenih riba htio sačuvati za trajnu uspomenu. No radom preparatora bio sam toliko nezadovoljan da sam odlučio sam prionuti na taj posao - priča za Glas Slavonije Mamuzić, napominjući kako su prvi preparirani primjerci riba bili - katastrofalni. No kako je vrijeme odmicalo, prepariranje je svladao gotovo do savršenstva.

preparirani som

Som će neko vrijeme biti izložen ribolovnom salonu Go-Go, u Belom Manastiru, pa ga svi zainteresirani mogu doći pogledati.

POSTUPAK PREPARIRANJA
Nakon što mu ribiči donesu uginulu ribu, Mamuzić je fotografira, oguli kožu i napravi model na koji se koža navlači. Slijedi sušenje ribe, koje traje nekoliko mjeseci, ovisno o težini. Posljednji je stadij vraćanje boja. Od dijelova ribe zadržava sve osim iznutrica. Zbog opće situacije najmanje mu klijenata stiže iz Baranje. Ribiči najčešće traže prepariranje glava, ali bude i kapitalnih ribljih primjeraka, poput soma i tolstolobika iz naše priče, ali i ostalih.

SiB.hr

 
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja