Vijesti / Regija

Beli Manastir privukao 18 milijuna kuna investicija

Beli Manastir privukao 18 milijuna kuna investicija

Upornim apliciranjem na domaće i strane natječaje grad Beli Manastir je uspio privući oko 18 milijuna kuna investicija, rekao je gradonačelnik Ivan Doboš sumirajući rezultate u godini na izmaku i najavljujući projekte u slijedećoj godini.

Iako je većina projekata vezana za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te kulturnu baštinu Doboš je iskazao zadovoljstvo najavama otvaranja novih radnih mjesta u Ecocortecu i Starcu.

- Do sada smo realizirali ili smo pred realizacijom projekata u visini oko 18 milijuna kuna. To je proširenje stope odlagališta oko 2,6 milijuna, vozilo za Baranjsku čistoću 1,5 milijuna,  Kuća baranjske baštine 8,8 milijuna kuna, rasvjeta u ulici Franje Tuđmana i oko biciklističkih staza u Šumarini i Šećerani. Nabava kompostera oko 300.000 kuna i plavih kanti 430.000 kuna. Projekti energetske obnove 53 obiteljske kuće oko milijun kuna i o programe ugradnje energetski učinkovitih izvora energije, odnosno solarnih panela i peći na pelete u vrijednosti oko 500.000 kuna. Uz to ishodili smo projekte za energetsku obnovu zgrade gradske uprave i matičnog ureda ukupno oko 2 milijuna kuna, rekao je gradonačelnik.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Od 1. siječnja kreću smanjivanja priljeva kroz nekoliko Zakona, a procjene su kako će grad izgubiti oko 2,5 milijuna kuna. Dotacije udrugama i klubovima smanjene su za 20 posto, a kako bi se uštedjelo, u proračunu za slijedeću godinu zaposlenicima gradske uprave su ukinuta sva prava od Božićnica do cipelarine.

Gradonačelnik se osvrnuo i na problem uplatnica za komunalnu naknadu. Na stotine uplatnica ovih je dana poslano građanima iz Upravnog odjela za gospodarstvo, proračun, financije i društvene djelatnosti Belog Manastira. Riječ je o obračunu zakonskih zateznih kamata za na vrijeme neplaćenu komunalnu naknadu. Međutim pojavilo se nekoliko apsurda jer su građani dobivali uplatnice na pedesetak lipa, no provizija povećava račun za 10 puta. Isplati li se Gradu slati uplatnice na tako male iznose, pitao se i gradonačelnik Doboš.

- Slanje uplatnica naložila nam je državna revizija. Svjesni smo da su ljudi revoltirani i tražimo rješenje za iduću godinu. U kontaktima smo s Ministarstvom financija pa ćemo vidjeti kako riješiti ovaj problem, ističe gradonačelnik.

Njegovi zamjenici spomenuli su nekoliko razvojnih projekata. Zoran Kranjčec spomenuo je očekivanja od Baranjske razvojne agencije, Marko Bogatić je spomeuo i kreditna opterećanja za izgradnju kanalizacije do 2016. Godine i kreditnu obvezu prema Belju za Škrobaru, za koji svake godine plaćamo preko pola milijuna kuna. Naglasio je kako se grada za Doboševa mandata nije zadužio niti kune. O socijalnim programima govorio je Predrag Stojanović istaknuvši povećanje izdvajanja za tople obroke za djecu i novost produženi boravak.

Izvor: Radio Baranja

 


Izdvojeno

Reci što misliš!