Vijesti / Regija

Pomozimo četrnaestgodišnjem Mislavu iz Belog Manastira da prohoda

Pomozimo četrnaestgodišnjem Mislavu iz Belog Manastira da prohoda

Četrnaestogodišnji Mislav Šušak iz Belog Manastira, rođen u 33. tjednu trudnoće, nakon čega je proveo mjesec dana u inkubatoru (na granici života i smrti) te zbog krvarenja na mozgu obolio od cerebralne paralize - silno želi prohodati i riješiti se bolova izazvanih deformacijom stopala i kralježnice. Veliki je ljubitelj sporta, prati utakmice, a životni mu je cilj postati sportski novinar i komentator.

Ovako, ukratko, njegov životni put opisuju otac Držislav i majka Nevenka. No, za cijelu priču o hrabrom Mislavu, zbog brojnih odlazaka na terapije, boravaka u bolnicama i ostalom, treba mnogo više mjesta, pa krenimo od kraja, od onoga što mu je najneophodnije kako bi bar dio njegovih snova bio ispunjen.

- Zbog sve veće deformacije i bolova u stopalima, te deformacija kralježnice, na preporuku liječnika iz Hrvatske i roditelja koji su s djecom već prošli liječenja, u lipnju smo obavili pregled na Dječjoj ortopedskoj klinici u njemačkom Aschau in Chiemgau. Zaključak liječnika je da su Mislavu potrebne ortoze za noge i korzet za kralježnicu te ortopedske cipele. Nakon toga bi trebale uslijediti tri operacije stopala, u ožujku, lipnju i rujnu 2015. godine. Zatim bi trebalo izraditi nove ortoze, koje bi, uz hodalicu, Mislavu omogućile hodanje - pričaju roditelji, naglašavajući kako ih je dugotrajno liječenje financijski potpuno iscrpilo. Predračun za kompletno liječenje u Njemačkoj, naime, iznosi oko 40.000 eura. Ortoze, korzet i cipele trebalo bi izraditi odmah, a za taj pothvat potrebno je oko 8.000 eura, dok ostatak trebaju prikupiti do kraja 2014. godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gotovo od rođenja Mislavovi su roditelji krenuli s intenzivnim terapijama. I danas se maksimalno trude izvući najviše kako bi Mislav ostvario svoje potencijale. Vježbe po Bobathu u OFMIR Bizovac počeli su primjenjivati dok je imao dva mjeseca, a nošeni željom da učine još više, od osmog mjeseca do 4. godine života Mislava su dva puta tjedno vozili iz Belog Manastira u Slavonski Brod. Paralelno su godinu i pol odlazili kod bioenergetičara, jer je uz poteškoće u kretanju prisutna bila inkontinencija i opstipacija, koja je potpuno nestala. Približno pet godina, tri puta tjedno, vozili su ga u Osijek, kod privatnog fizioterapeuta, kojem su plaćali terapiju.

- U više navrata Mislav je primio injekcije botoxa u noge prema preporuci liječnika, koje smo plaćali sami. Prošao je operaciju aduktora kukova, produžavanje Ahilovih tetiva i tetiva iza koljena i operaciju očiju. Vježbamo s njim kod kuće, ide na jahanje, plivanje i brojne druge aktivnosti - objašnjava otac Držislav, ističući kako je Mislav završio 6. razred OŠ Dr. Franje Tuđmana, gdje mu, kada zatreba, zbog poteškoća s finom motorikom ruku, pomažu školski prijatelji. Budući da nema asistenta, s njim u školi boravi i majka Nevenka, koja se brine o njegovim potrebama koje ne može ispuniti bez pomoći.

- Kada vidimo djecu koja su operirana u Dječjoj ortopedskoj klinici u Aschau in Chiemgau, te uspjeh postignut nakon operacije, vjerujemo da je to velik korak za Mislava. Nije sve u novcu, sad tražimo i trebamo pomoć, no želimo istaknuti zahvalnost svim ljudima koji su ušli u naše živote i pomogli da Mislav ne osjeti teškoće u razvoju, osobama koje su bile i bit će dio naših života. Svaka lijepa riječ puno nam znači - naglašavaju Mislavovi roditelji.

[blockquote]POMOZITE I VI:
Mislavovi prijatelji i roditelji pokrenuli su FB stranicu Mislavov prvi korak, a snimili su i videozapis koji se može vidjeti na http://youtu.be/pmrE5q6xqUk. Više informacija o Mislavu može se dobiti na telefon 098/1950-141, a oni koji žele pomoći da dječak ostvari svoje snove - prohoda i da nestanu stalni bolovi izazvani deformacijom stopala i kralježnice (koji se mogu zaustaviti pravovremenim operacijskim zahvatom), mogu donaciju uplatiti na ime:

Držislav Šušak, Beli Manastir; Inozemstvo IBAN HR4223400093216605512; SWIFT adresa (BIC) Privredne banke Zagreb - PBZGHR2X; Hrvatska IBAN HR 9823400093101664936; Naznaka: Donacija za Mislava Šuška.[/blockquote]

Izvor: Glas Slavonije

 


Izdvojeno

Reci što misliš!