Vijesti / Regija

HŽ ukida vlakove vikendom na relaciji Beli Manastir-Osijek!?

HŽ ukida vlakove vikendom na relaciji Beli Manastir-Osijek!?

Dok se u razvijenim zemljama Europe i svijeta radi na popularizaciji javnog prijevoza kod nas se intenzivno radi na ukidanju linija.

Govoreći o HŽ-u , običnog putnika čudi ulaganje u infrastrukturu i obnovu postojećih kolodvora nakon čega bi isti, sudeći po razvoju situacije mogli imati tek povremenu svrhu. Neslužbene informacije o ukidanju pojedinih linija na relaciji Beli Manastir-Osijek ovih dana mogle bi dobiti i službenu potvrdu (iako smo zatražili službenu informaciju od HŽ-a, odgovor još nismo dobili).

Možda linije nisu dovoljno isplative, a možda odgovorni u HŽ Putničkom prijevozu smatraju kako nije potrebno o tim potezima obavijestiti  na vrijeme one koji koriste  i plaćaju usluge prijevoza, dakle putnike. Do prije par godina isticalo se kako željeznički promet za Hrvatsku ima veliko značenje i kako je namjera dodatno potaknuti korištenje željeznice kao ekološki prihvatljivog, sigurnog i ekonomičnog načina putovanja i transporta, a uz povećanje zadovoljstva korisnika. Čini se da stvari idu u drugačijem smjeru.... Uspjeli smo ovjekovječiti neslužbenu informaciju (onih koji imaju savjesti, profesionalnosti, odgovornosti i brige za putnike), a koja je nakon našeg slikanja netragom nestala iz čekaonice kolodvora u Belom Manastiru.

kolodvor-vozni-red

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Cijene prijevoza vlakom su pristupačne. Vlakova ima koliko-toliko dovoljno, iako bi  putnici bili zadovoljniji kada bi se vozni red više prilagodio njihovim potrebama. No, kada se on planira, putnike se ne pita za mišljenje. Prema određenim informacijama na nekim se stajalištima (Dravski most-Osijek) broj putnika i povećao, dok na nekim stajalištima broj putnika je smanjen. U zadnjih godinu dana ukinuti su neki vlakovi, a sada  opet kruže informacije o ukidanju određenog broja linija i to već ovog mjeseca, iako se vozni red mijenja uvijek u prosincu.

Potpisivala se ovih dana i peticija koja je odaslana na adrese resornog ministarstva, HŽ-a, župana osječko-baranjskog, gradonačelnika Belog Manastira te načelnicima općina. Neslužbeno se došlo do prijedloga novog voznog reda u kojem nedostaju mnogi vlakovi, posebice vikendom. Baranja bi zbog socijalne situacije trebala imati povlašten status, ali se prema njoj svi ponašaju bez imalo razumijevanja.

Ukidanje linija planira se i radnim danima, a posebno pogađa nagovještaj ukidanja jedine veze sa Podravkom. HŽ bi ovakvim postupkom mogao izgubiti dosta putnika i dio prihoda, a istovremeno se u rekonstrukciju kolodvora Beli Manastir ulaže puno novca. Dopis HŽ-u s upitom jesu li istinite tvrdnje o ukidanjima nekih linija, u kojem molimo obrazloženje poslali smo prošli tjedan. Usmeno nam je odgovoreno kako informacija o navodnom ukidanju linija nije službeno potvrđena, te kako će nas Hrvatske željeznice početkom (ovog) tjedna izvijestiti o najnovijem razvoju događaja. Odgovor još uvijek nije stigao.

[span class=attention]POGLEDAJTE: Ukida se Podravka na relaciji Osijek-Zagreb vikendom!?[/span]

Ono što smo primili je poziv na konferenciju za novinare Sindikata prometnika vlakova Hrvatske  koja će se održati 10.travnja ispred Željezničkog kolodvora Osijek s početkom u 10 sati. Tom će prilikom javnost biti informirana o namjeri  obustavljanja pojedinih linija javnog željezničkog prometa putnika.

Izvor: Radio Baranja

 


Izdvojeno

Reci što misliš!