Vijesti / Regija

U Belom Manastiru otvorena prva 'Knjižnica alata' u Hrvatskoj

U Belom Manastiru otvorena prva 'Knjižnica alata' u Hrvatskoj

Prva 'Knjižnica alata' u Hrvatskoj otvorena je jučer u Belom Manastiru. U njoj će socijalno ugroženi građani te pripadnici Romske nacionalne manjine moći besplatno iznajmljivati čak 250 vrsta alata.  Knjižnicu su otvorili Grad Beli Manastir, Centar za mir Osijek i Udruga romskog prijateljstva Luna.

Realizacija projekta 'Alati za pomoć pri zapošljavanju' iz programa IPA 2007 započela je u kolovozu prošle godine, a predviđa brojne aktivnosti od kojih je osnovna uređenje i opremanje prostora u kojem će građani moći posuditi alat.

Pripadnici romske manjine i socijalno ugroženi građani alat će na 7 dana posuđivati besplatno, a za sve ostale članarina će biti 200 kuna mjesečno. Svečanom otvorenju nazočili su Angel Čabarkapa iz Centra za mir kao nositelja projekta, članovi udruge Luna te gradonačelnik Ivan Doboš sa suradnicima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Vrijednost projekta je 117 000 eura, a uz pomoć još 20 000 eura  donacija uređene su pomoćne prostorije i dvorište koje će koristiti udruga Luna“ rekao je Doboš i najavio preuzimanje brige o alatnici u smislu popravaka i dokupljivanja alata od strane Grada, 7 godina nakon isteka projekta.

Kroz projekt će se određen broj ljudi obučiti za sigurno korištenje alata, te na taj način ujedno postati konkurentniji na tržištu rada.“ dodaje Doboš.  

Projekt obuhvaća 259 vrsta alata, odnosno  preko 1000 komada alata kao što je miješalica za beton, kosilice, trimeri, bušilice i sl. U sklopu projekta bit će postavljena i dva plastenika u romskom naselju, a bit će organizirani i različiti tečajevi za osposobljavanje za rad. U Knjižnicu alata mogu se javiti svi koji žele naučiti kako koristiti alate na siguran način, sve o otvaranju i radu zadruge, obrta, OPG-a, uzgoju povrća u plasteniku i komunikaciji na poslu i radu u timu.

Zainteresirani građani mogu se javiti na telefon 700-173  ili  095 83752 71, te putem mail na info@luna-baranja-com.

Tekst: Radio Baranja
Video: STV

 


Izdvojeno

Reci što misliš!