Vijesti / Regija

Beli Manastir: Piju najskuplju vodu, a voze na najjeftiniji plin

Beli Manastir: Piju najskuplju vodu, a voze na najjeftiniji plin

Svaka kuna koja neplanirano ostane u džepu, posebice u krizi, znači otprilike kao dobitak na lotu. To, između ostalih, najbolje znaju Baranjci, kojima, nakon plaćanja režija, nabavke primjerice školskih knjiga i ostalih nužnih artikala, ne ostaje baš previše.

Ako uopće nešto i ostane. Da je tako ukazuju i cijene sindikalnih košarica ili iznos potreban za normalan život prosječne hrvatske četveročlane obitelji, koji od svoje plaće teško može izdvojiti prosječna baranjska obitelj.
Prema podacima DZS-a, prosječna neto-plaća u Hrvata iznosi 5.400 kuna, što je znatno više od prosjeka koji mjesečno inkasira većina Baranjaca. I dok se cijene električne energije, RTV pretplate, benzina i sličnoga kreiraju i diktiraju u “metropoli”, neke ovise i o domaćim “glavama”. Tako je vozače razveselila cijena plina na belomanastirskoj crpki Autoplin Lepus, čiji je suvlasnik Davor Prakatur smanjio maržu kako bi zadržao dosadašnje i privukao nove kupce.
- Prodajemo za 4,14 kuna po litri, dok INA plin prodaje za tridesetak lipa više - kaže, napominjući da su rijetki, ako ne i jedini u regiji s cijenom plina na toj razini. Do toga je došao nakon “razlaza” s Inom i njezinim Proplinom, za koje je još prije tvrdio kako “uništavaju vlastitu djecu”, te kako se jeftini domaći plin izvozi, a isti taj uvozi po višim cijenama. Nakon pojave konkurencije, jednostavno je promijenio dobavljača (Crodux, Sveti Križ Začretje), kojim je iznimno zadovoljan. Premda postoje objašnjenja, koja krajnjeg potrošača u konačnici ne zanimaju, zabilježili smo i suprotne primjere. Tako je u nekoliko navrata na “meti” gradskih vijećnika bila cijena vode u Belom Manastiru, za koju tvrde da je skuplja od ostalih dobavljača iz okruženja, osim osječkog. S tim se slaže i gradonačelnik Ivan Doboš, koji dodaje kako ga je još više razočarala cijena priključka na plin. Za uvođenje najjeftinijeg energenta treba platiti 8.000 kuna, dok “isti doživljaj” u, primjerice, Daruvaru, stoji 1.000 kuna.

TEKST: Ivica Getto; www.glas-slavonije.hr

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!