Vijesti / Regija

Beli Manastir: Otvorena izložba "Tuzla na starim fotografijama-otrgnuto od zaborava"

Beli Manastir: Otvorena izložba

Na izložbi su o suradnji sa Tuzlom i samoj izložbi govorili dr.sc. Izet Šabotić, direktor Arhiva Tuzla, dr.sc. Ivan Balta (Filozofski fakultet Osijek, odsjek: historija), Daniela Taslidžić Herman (studentica II.godine historije Filozofskog fakulteta Tuzla) i gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, dok je voditelj programa bio Davorin Taslidžić. Prije početka izložbe, Tuzlaci su došavši po prvi puta u Baranju, u Beli Manastir, najprije sa domaćinima primljeni u ured gradonačelnika, gdje su dočekani sa riječima dobrodošlice i nade kako će ova suradnja biti samo početak dugoročnih zajedničkih kulturnih i povijesnih izričaja ova dva grada. Na svečanom prijemu, goste su dočekali zamjenici gradonačelnika: Predrag Stojanović, Marko Bogatić i Zoran Kranjčec, koji su goste upoznali sa trenutnom situacijom u ovoj nekad moćnoj agrarnoj regiji.

Posljedice rata i ekonomska kriza učinile su svoje, pa danas Beli Manastir i Baranja tek preživljavaju u nadi kako će im budućnost biti svjetlija. No, svakako ni u ova krizna vremena, nisu izgubili svoje veliko srce i gostoprimstvo te su naše Tuzlake, nakon svečanog prijema u prostorijama gradske uprave, poveli u 20-ak kilometara udaljen Satorhely, u susjednoj Mađarskoj gdje je nalazi povijesno spomen obilježje Mohačkoj bitki iz 1526.g. Nakon cijelodnevnog zajedničkog druženja i upoznavanja sa gradom, ovu međunarodnu izložbu organizirali su Zavod za baranjsku povjesnicu Beli Manastir, Gradsko pozorište Beli Manastir u suradnji sa Centrom za kulturu Grada Belog Manastira te Arhiv Tuzlanskog kantona.  Fotografije stare Tuzle su iz austrougarskog su doba, kada je u Tuzli bio vidljiv velik napredak, posebice u razvoju industrije. Riječ je o detaljima tuzlanske prošlosti koja dotiče industriju, sakralne objekte, gradske trgove i ulice, školstvo, kulturu, zdravstvo, zanimljivosti i stare razglednice Tuzle.

-Pozdravljamo naše drage goste koji su po prvi puta u našem gradu iako ovo nikako nije prva suradnja sa Tuzlom. Sve suradnje do sada temeljene su na nevladinom sektoru a počele su 2011. između belomanastirske udruge Luna i TTC Telex (Zemlja djece)- Tuzla kroz projekt Europske Unije. Nakon toga Draft teatar Tuzla i naše kazalište kreću u sada već tradicionalnu razmjenu, Draftovci na našem kazališnom festivalu a mi na Ljetu u Tuzli (Pozorište bez granica). Ovo je još samo jedan dokaz koliko nas mnogo toga i kulturnog i povijesnog  veže uz Tuzlu i nadamo se još bližim kontaktima, istaknula je Daniela Taslidžić Herman.

O višegodišnjim iskustvima o Tuzli sa osobnog ali i onog znanstvenog stajališta govorio je dr.sc. Ivan Balta, prof.
-Tuzla je grad koji morate doživjeti, to je grad tolerancije i multikulturalnosti. U Bosni i Hercegovini nećete naći toplijeg, srdačnijeg i tolerantnijeg grada od Tuzle. Tuzla je grad bogat kulturom, poviješću, privredom, školstvom, a ima i Univeritet najbolji u zemlji i šire, ali i ono bogatstvo koje malo koji grad ima: srdačnost i toplinu svojih stanovnika, pričao je dr.sc. Balta, pun prelijepih dojmova o kvalitetama tog grada dodajući da nas one fizičke granice i rijeka Sava ne smiju organičavati u razvoju i povezivanju sa kulturnim i povijesnim bogatstvima.

Prije nego li je gradonačelnik, Ivan Doboš izložbu proglasio otvorenom, pun pozitivnih priča o „gradu na zrnu soli“, u nekoliko je riječi izložbu predstavio i sam dr.sc. Izet Šabotić, koji se zahvalio domaćinima na gostoprimstvu i iskoristio priliku pozvati ih u Tuzlu.
Nazočnima je govorio o periodu nastanka starih fotografija i opisu istih koje su samo dio djelatnosti koju obavlja Arhiv te da je ovo tek početak novog prijateljstva budući da već godinama surađuju sa Osijekom a sada je ista proširena i na ovaj gradić pun entuzijazma i želje da zajedničkim snagama stvore neke nove projekte i poveznice između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.


Izdvojeno

Reci što misliš!