Vijesti / Regija

U poslovnoj zoni Belog Manastira dostupan superbrzi internet

U poslovnoj zoni Belog Manastira dostupan superbrzi internet

Projekt „Podrška umrežavanju i europskoj suradnji gradova i općina – SNET.EU“ okupio je ovoga puta sudionike iz dvanaest projektnih općina i gradova iz Hrvatske i Srbije u Gradu Belom Manastiru, Hrvatska, gdje su sudionici na projektnoj aktivnosti „Na kavu sa susjedom“ uz stručna izlaganja i druženje uz kavu razmijenjivali iskustva o pisanju i provedbi EU projekata.

Beli Manastir je 15. studenog bio mjestom okupljanja predstavnika lokalnih samouprava, udruga, poduzetnika i svih onih koji se bave EU projektima ili koje zanima njihovo pisanje i provedba. Na ovoj osmoj po redu „Kavi sa susjedom“ predstavljen je Grad Beli Manastir, pojedine udruge i gradski projekti te različiti primjeri dobre prakse prekogranične suradnje, pri čemu je ovaj puta naglasak bio na primjerima prekogranične suradnje između Mađarske i Hrvatske

Voditeljica projekta Branka Paškuljević Turniški otvorila je događanje i istaknula da je to aktivnost koja je završna faza većeg projekta kojemu je cilj umrežavanje. Zatim je Gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš pozdravio u ime Grada prisutne sudionike projekta te izaslanike Grada Mohacsa koji su prisustovali prvom dijelu događaja te svima zaželio ugodan boravak u Belom Manastiru.

Zamjenik Gradonačelnika Belog Manastira, Zoran Kranjčec, u svojem je kratkom izlaganju predstavio Grad, davši opće podatke o Gradu i povijesti razvoja Grada te predstavio komunalno-infrastrukturne investicije i Poslovnu zonu. Naglasio je da je prioritet gradske uprave razvitak i podizanje gospodarstva Grada, oživljavanje Poslovne zone i privlačenje investitora. Detaljno je predstavio Poslovnu zonu, uvjete i prednosti ulaska investitora u nju te pogodnosti koje ona pruža. Kranjčec je istaknuo i naglasio da je to jedna od rijetkih poslovnih zona sa superbrzim internetom (100 Mbit/s) koja se svojim centralnim geografskim položajem između nekoliko gradova nalazi i u blizini budućeg cestovnog koridora Vc, u blizini željezničke pruge, zračne luke i dvije riječne luke, a Kranjčec je u svome izlaganju najavio i skoro osnivanje razvojne agencije Baranje.

Milica Milosavljević, iz tvrtke Subra consulting d.o.o., predstavila je projekte geocaching i „Životinjske priče“. Istaknula je da popularnost geocachinga u Baranji raste i da služi kao izvrsno sredstvo promoviranja prirodnih ljepota Baranje čime ovaj vid sporta i rekreacije doprinosi i baranjskom turizmu. Drugi projekt, „Životinjske priče“, projekt je volonterskog šetanja i udomljavanja napuštenih pasa u Belom Manastiru čime ih se spašava od eventualne eutanazije i lutanja. Miloš Grubić, ravnatelj Umjetničke škole Beli Manastir, predstavio je rad škole, njezinu nastavnu djelatnost, aktivnosti te natjecanja na kojima su uspješno sudjelovali učenici škole, a glazbeni kvartet učenika škole upriličio je i kratku glazbenu izvedbu.

Jasmin Sadiković, udruga Zeleni Osijek, na početku je izlaganja predstavio udrugu, njezinu povijest, djelatnost, viziju i ciljeve. Zatim je predstavio nekoliko projekata IPA HU-HR, odnosno, primjera dobre prakse prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska. Također, prisutnima je u sklopu izlaganja prikazan i kratki film o Srednjem Podunavlju, koji je ujedno i produkt jedne od projektnih aktivnosti prekogranične suradnje. Lidija Dabić, voditeljica ureda LAG Baranja, predstavila je djelovanje i aktivnosti LAG-a, a gospođa Željka Bagarić predstavila je Turističku zajednicu Baranje govoreći o djelatnostima Turističke zajednice i turističkoj ponudi Baranje. Damir Mendler, ravnatelj Osnovne škole dr. Franje Tuđmana Beli Manastir, predstavio je školu, njezine posebnosti i dostignuća, te je prisutnima prikazan i kratki promotivni film o školi. Zatim je gospođa Ivana Čavar, projektni manager u školi i voditeljica učeničke zadruge „Mravci-Znalci“, predstavila zadrugu, njezinu djelatnost, aktivnosti i projekte. I u konačnici, Vesna Nedić, projektna koordinatorica iz mirovne grupe Oaza, predstavila je udrugu i njezinu djelatnost.

Nakon završenog seminarskog dijela aktivnosti sudionici su posjetili uspješnu tvrtku Vojtek d.o.o. i upoznali se s njezinom djelatnošću i proizvodima.
Sljedeća „Kava sa susjedom“ održat će se 22. studenoga u Općini Inđija, Srbija.


Izdvojeno

Reci što misliš!