Vijesti / Regija

Porast vodostaja Dunava

Porast vodostaja Dunava

BATINA - Prema svemu sudeći, za nekoliko dana bit će proglašene redovne mjere obrane od poplave za Dunav kod Batine, tvrde vlasnici vikendica na Zelenom otoku.

Dokaz njihovim tvrdnjama su i hidrološki podaci dostupni na internetskim stranicama susjedne Mađarske, prema kojima Dunav raste poprilično brzo.

Tako je, primjerice, razina rijeke kod austrijskog Linza za 24 sata porasla za 240 centimetara, a kod Bratislave za 202 centimetra. Susjedni Mohacs, za sada, ne bilježi veliki porast. Jučer ujutro, naime, vodostaj je iznosio +408 centimetara, što je 39 centimetara više nego što je izmjereno u četvrtak, ali mađarski hidrolozi vrhunac vodenog vala (prema za sada dostupnim informacijama) očekuju 19. siječnja, kada je moguć porast za gotovo četiri metra u odnosu prema jučerašnjem stanju. Budući da put rijeke od Mohacsa do Batine traje približno jedan dan, već 20. siječnja kod Batine bi vodostaj mogao dostići razinu znatno višu od 600 centimetara.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Pristupna cesta, jedini tvrdi spoj Zelenog otoka s “ostatkom svijeta”, bit će preplavljena na vodostaju od približno 600 centimetara, a najniži dijelovi Zelenog otoka još i prije - priča Ivan Ratkajec, vlasnik vikendice na dijelu Zelenog otoka, zbog svog niskog položaja zvanog “Vesela bara”. Njegova vikendica, tvrdi, “pliva” na razini nešto višoj od 557 centimetara,"a prema saznanjima koje ima, početak godine im neće biti najveseliji.

- Ako se prognoze ostvare, morat ćemo seliti stvari na više katove. Dunav sigurno neće biti znatno niži od prognoza, a može biti samo viši. Ostaje nam nada da će se do Batine bar malo razliti - glasno razmišlja, raspitujući se za prognozu vremena, budući da im, u slučaju izlijevanja rijeke, “debeli” minusi neće pogodovati. Zelenootočani se pribojavaju smrzavanja i narušavanja stabilnosti vikendica, što bi moglo imati dalekosežne posljedice. Svi su složni da tijekom zime Dunav već desetljećima (od gradnje prve zelenootočke vikendice) nije bio viši.

- Vrijeme se potpuno izmijenilo. Temperature se drastično spuštaju i dižu, ljudi zbog toga čak i umiru, pa nas ne bi iznenadila ni pojava dunavskih krokodila - već pomalo razočarani u “majku prirodu” tvrde Zelenootočani, prisjećajući se ne tako davnog ljeta kada su do svojih vikendica mogli samo čamcima.

HRVATSKE VODE PROGLASIT ĆE REDOVITE MJERE OD POPLAVE

Za sada opasnosti za Batinu nema. Nasip “drži vodu” do visine od 820 centimetara, tako da Batinanji mogu mirno spavati. Ljetos, kada je na rijeci Karašici zabilježena “stogodišnja” voda, razina Dunava kod Batine približila se na +750 centimetara, a mjesto ni tada nije bilo drastičnije ugroženo. Ivica Nađ, zamjenik rukovoditelja Obrane od poplava osječkog dijela Hrvatskih voda, ne želi ništa prejudicirati, ali tvrdi kako će ovih dana sigurno biti proglašene redovite mjere obrane od poplava. Ne sjeća se tako visokog vodostaja Dunava u ovo doba godine.
TEKST: Ivica Getto (Glas Slavonije)
 

Izdvojeno

Reci što misliš!