Vijesti / Regija

Poticaji općine Draž

Poticaji općine Draž

DRAŽ - Općina Draž stari iz godine u godinu. Sve je više starih obitelji, mladi odlaze trbuhom za kruhom, a dio nekadašnjih stanovnika te baranjske općine kućama se, nakon masovnog odlaska u progonstvo 1991. godine, nije ni vratio.

Premda je od posljednjeg popisa stanovništva prošlo već deset godina, demografske brojke nisu se znatnije promijenile. A, prema tom popisu, u općini Draž živi 3.356 stanovnika, od kojih je samo 600-tinjak mlađe od 20 godina. Od ukupnog broja stanovnika više od 50 ih je posto bilo uvršteno u kategoriju “uzdržavano”.

Osim toga, tamošnje osnovne škole godinama su crni rekorderi po broju upisanih prvašića, uz tek pokoju iznimnu godinu. To primjećuju i općinski čelnici pa čine sve (koliko im proračun dopušta) kako bi motivirali mlade obitelji da ostanu na tom području ili dođu na njega.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Općinsko vijeće donijelo je odluku o isplati jednokratne pomoći u iznosu od 3.000 kuna za svako novorođeno dijete - kaže općinski načelnik Stipan Šašlin, napominjući da je u izradi tekst još jedne motivirajuće odluke.

U planu je, objašnjava, isplata financijske pomoći mladim obiteljima koje na području Općine Draž odluče graditi ili kupiti nekretninu, bez obzira na to je li riječ o domicilnom stanovništvu ili obiteljima koje se odluče doseliti.

- U proračunu je, od ukupno 7,5 milijuna kuna, za novi projekt osigurano 300-tinjak tisuća kuna, a, prema prvim projekcijama, takvim će obiteljima biti dodijeljen iznos do najviše 30.000 kuna - tvrdi Šašlin, naglašavajući kako se izradi pravilnika oprezno pristupa zbog mogućih zloporaba.

Pribojavaju se, naime, da pojedinci ne bi iskoristili neku zakonsku rupu, kupili relativno jeftinu nekretninu i inkasirali desetak puta veći iznos od onog koji su izdvojili za kupnju.
- Nadam se da ćemo takvima doskočiti i novac donirati dobronamjernicima - ističe Šašlin, dodajući kako bi mu iznimno drago bilo da osigurani novac ne bude dovoljan te da ga moraju namicati novim rebalansima.

TEKST: Ivica Getto (Glas Slavonije)

FOTO: draz.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!