Vijesti / Regija

VIDEO: Izgradnja ceste preko Banske kose

VIDEO: Izgradnja ceste preko Banske kose

KNEŽEVI VINOGRADI/KOTLINA - Do kraja ove ili u prvoj polovini iduće godine bit će izgrađena prva javna cesta preko jedine baranjske uzvisine, Banske kose, koja će spojiti Kotlinu i Podolje, odnosno općine Kneževi Vinogradi i Draž. 

O tome koliko ova prometnica znači tamošnjem stanovništvu dovoljno govori činenjenica da je nekoliko osoba iz Kotline darovalo privatne čestice, koje se nalaze na budućoj trasi.

Buduća prometnica bit će duga 2,8 kilometara i širine kolnika 5,5 metara. Ugovorena vrijednost radova je približno 8,5 milijuna kuna, a krajem prošle godine počeli su ih izvoditi djelatnici osječke Gravije. Stručni nadzor obavlja Đakovoprojekt, a projektant je tvrtka Rencon iz Osijeka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako ističe načelnik općine Kneževi Vinogradi, mr. Deneš Šoja, nova cesta skratit će put od draške općine do Kneževih Vinograda i natrag za 20-ak kilometara.

- Iako je zvučalo gotovo nevjerojatno, izvjesno je da ćemo planinu presjeći cestom - zadovoljno ističe Šoja, napominjući da će nova cesta imati velik prometni i gospodarski značaj. Podsjeća na zamršene imovinsko-pravne odnose riješene na zadovoljstvo svih (bilo je 90 vlasnika). Nekoliko darovnica bilo je motivacija dijelu vlasnika preostalih čestica, što je u konačnici rezultiralo ishođenim dozvolama i početkom radova.

- Stanovnicima južne Baranje cesta će za 20 kilometara skratiti put prema granici s Mađarskom, a stanovnicima sjeveroistočne Baranje za isto toliko skratiti put prema Osijeku - konstatira Šoja. Zadovoljstvo ne skriva ni načelnik općine Draž Stipan Šašlin, naglašavajući kako će naselja te općine biti bolje prometno povezana, a prosperirat će i gospodarski. Planiraju potaknuti i gradnju nastavka ceste prema Duboševici i graničnom prijelazu.

OSIGURANO PET MILIJUNA KUNA

Radove na gradnji prometnice jučer je obišao župan Vladimir Šišljagić. Istaknuo je kako je Županija prošle godine za cestu izdvojila milijun kuna, a u županijskom proračunu je za sada osigurano daljnjih pet milijuna kuna. “Vjerujem da ćemo do kraja godine ili u prvoj polovini iduće osigurati preostali iznos”, rekao je. Ravnatelj ŽUC-a Tihomir Glavaš potvrdio je da je riječ o najvećoj ovogodišnjoj županijskoj cestovnoj investiciji koja će spojiti državnu i županijsku cestu te biti prva javna prometnica preko brda.

TEKST: Ivica Getto (Glas Slavonije)


Izdvojeno

Reci što misliš!