Vijesti / Regija

Rusi bi kupili vinograde i vinarije u okolici Batine

Rusi bi kupili vinograde i vinarije u okolici Batine

Prema informacijama koje imamo, za blagodati batinskog područja zainteresirali su se ruski poduzetnici, do sada orijentirani isključivo na jadransku obalu.

Prema informacijama koje imamo, za blagodati batinskog područja zainteresirali su se ruski poduzetnici, do sada orijentirani isključivo na jadransku obalu.

 

- Točno je da se u zadnje vrijeme javljaju ruski investitori, koji su prepoznali trenutak za ulaganje u Baranju i njezine ljepote, kao i prednosti ovoga kraja za razvoj elitnog turizma - priča Marinko Žulj, koncesionar legendarne Dunav čarde na Zelenom otoku kod Batine i vlasnik nekoliko nekretnina u Batini i bližoj okolici.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako Rusi pokazuju interes za kupnju malih vinarija s mogućnošću razvoja i širenja. Zanimaju ih vinogradi, a razmišljaju i o proizvodnji vina. Tvrdi kako su Batina i Zmajevac među najatraktivnijim mjestima u Baranji, s obzirom na geografski položaj, povijesno-kulturnu baštinu (stari autohtoni vinski podrumi, tradicija spravljanja vina, ljetnikovci), bogatstvo šuma, Dunav, te očuvanu i netaknutu prirodu, pa imaju idealne preduvjete za razvoj raznih oblika turizma.

Osim Rusa, Batina je na “meti” potencijalnih investitora iz Europe, ali i šire. U posljednje vrijeme, naime, tamo se nastanilo nekoliko njemačkih obitelji, a nakon što su se upoznali s prirodnim resursima, u potragu za nekretninama dalo se nekoliko obitelji iz Nizozemske, Velike Britanije i Izraela.

- Uzor bi nam trebali biti susjedi Mađari, koji su od Villanya stvorili svjetski brand, udaljen od nas nepunih 30 km. Izgradnjom koridora 5C, lokalnih prometnica, putničke luke na Dunavu u Batini, stječu se preduvjeti za bolju povezanost Baranje s ostalim dijelom Hrvatske i inozemstvom, a time i privlačenje investitora - tvrde Batinarci.

Cijene najniže u Hrvatskoj


Batina i njezina okolica prepuni su zanimljivih nekretnina, a cijene daleko niže od onih u drugim dijelovima Hrvatske. Na prodaju su tako ponuđeni ljetnikovac podno Augustinčićevog spomenika Pobjedi, stogodišnji podrumi u zmajevačkim surducima, salaš u blizini Batine. Inače, Batina je prepoznata još u razdoblju prije Krista. Zaključili su to osječki arheolozi koji su nedavno na uzvisini iznad Batine otkrili nekoliko desetaka bogato opremljenih grobova. Taj je kraj bio sjecište trgovačkih puteva, a vojne logore u Batini podizali su i stari Rimljani, jer sličnog dunavskog položaja nema od Budimpešte.

Tekst: Glas Slavonije



Izdvojeno

Reci što misliš!