Vijesti / Regija

Kolinje u Suzi

Kolinje u Suzi

Osječki Rotary Club pripremio 2. Baranjsko kolinje

Približno tonu svinjskih polutki obrađivali su tijekom vikenda članovi osječkog Rotary Cluba na Baranjskom kolinju, koje su drugi put organizirali u restoranu Piros csizma u Suzi. Akcija je počela u ranim jutarnjim satima, kada su se okupili i prikupili snagu uz ukusan doručak. Kalorije je valjalo potrošiti, pa su pristupili pravim kolinjskim poslovima kao što je miješanje i punjenje kobasica, krvavica i švarglova, rezanje i topljenje masti...

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Odlučili smo se za vrijeme oko 29. studenoga, kada većina baranjskih obitelji već prema tradiciji organizira kolinje - priča domaćin Josip Šimić, član osječkog Rotary cluba i vlasnik Crvene čizme. Kaže kako im je želja bila prirediti pravo baranjsko kolinje po “receptima” iz Suze, ali i većeg dijela Baranje. U klaonici su, nastavlja, kupili gotovo tisuću kilograma polutki, od kojih su dobili pola tona mljevenog mesa za ugodno ljute kobasice.

Osim “kraljice kolinja”, pravili su osječki rotarijanci krvavice i švargle, topili čvarke, a bilo je i ukusnih jetrica s bijelim lukom te bogat izbor zimskih salata. Neizostavne su bile i “kalvinske” krvavice, specijalitet čiji su osnovni sastojci mljeveni kukuruz, komadi mesa, sol i papar. Ne treba zaboraviti ni ukusne komade pečenog “gronika” obogaćenog mljevenom baranjskom paprikom. Velik dio svježih kobasica odmah nakon punjenja završio je u povećoj tanjurači, jer je red i običaj da sudionici kolinja kušaju ono što su napravili kako se, eventualno, ne bi dogodilo da iduće godine ponove iste pogreške.

Sudeći po izrazima lica nakon kušanja prvih ovogodišnjih svježih kobasica, pogrešaka nije bilo. Sve je, naravno, zaliveno vrhunskim vinom baranjskog vinogorja, bijelim i crnim.

Pedesetak rotarijanaca i njihove goste zabavljali su osječki tamburaši.

TEKST: Ivica Getto (Glas Slavonije)


Izdvojeno

Reci što misliš!