Vijesti / Regija

Iz Luga u Austriju odlaze tone svježe paprike i tikvica

Iz Luga u Austriju odlaze tone svježe paprike i tikvica

Od kada je, prije otprilike pet godina, uspostavljen prvi kontakt s jednim poduzetnikom iz Austrije, iz malog baranjskog mjesta Lug (na području Općine Bilje), u tu je EU državu svake godine izvezeno između 50 i 70 tona ajvara i paprike te stotinjak tona godišnje tikvica.

Idejni pokretač ovog posla su Poljoprivredna zadruga Rit i njezina upraviteljica Stojanka Omerbašić, a do sada s austrijske strane nije bilo nijedne primjedbe. Dapače, premda se ugovori potpisuju svake godine, što je uobičajen način rada na Zapadu, u luškom PZ-u ne pribojavaju se nastavka suradnje. I to dugoročnog.

- U Austriju odlazi slatko-ljuta paprika, a naš partner je puni kravljim i ovčjim sirom. Isto radi i s tikvicama, pa je konačni proizvod vrlo ukusno hladno predjelo - objašnjava Omerbašić, naglašavajući kako je u neposrednom, prvom kontaktu Austrijanac luškoj paprici dao višu ocjenu nego onima koje uspijevaju južnije ili istočnije od Baranje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pedesetak zadrugara papriku za izvoz uzgaja na približno dvadeset hektara površine, a na tom ne misle stati. Budući da je taj dio Baranje nadaleko poznat po mljevenoj paprici, nije isključeno da i ona završi kao jedan od najznačajnijih baranjskih izvoznih proizvoda - što se malih proizvođača tiče.

- Zašto ne bismo konačno imali pravu baranjsku mljevenu papriku za izvoz? Već dugo o tom razmišljamo, nešto smo i započeli, ali smo mljevenje paprike ipak za sada ostavili mještanima, jer je prodaja mljevene paprike mnogima jedini izvor zarade - kaže, ističući kako su za izvoz tako obrađene paprike potrebne znatno veće proizvodne površine.

Svi su složni da, kada je riječ o eventualnom izvozu mljevene paprike, ne treba biti megaloman i pokušavati dogovarati velike količine. Dio tajne, naime, leži u tradicionalnom načinu proizvodnje pa se gotovo nitko ne odlučuje na svojevrsnu industrijalizaciju, kao što to čine tvrtke poput Šaframa, mađarske Kalocse ili srpske Aleve. Stoga se, tvrde Lužani, baranjska paprika više i cijeni.
[blockquote]120 kuna za kilogram mljevene paprike

Mljevena paprika je od prije mjesec dana najtraženiji artikl u Lugu. Na samo nekoliko stotina metara izbrojili smo više od 20 ploča s natpisom "prodajem papriku", a mještani tvrde da su rijetki oni koji sa značajnijim zalihama dočekaju novu sezonu. Tako, primjerice, obitelj Jožef, koja pripada u red većih proizvođača, godišnje uspije prodati približno tri tone mljevene paprike. Za sada su im krajnji domet tržnice u Osijeku ili Belom Manastiru, što ne znači da se za koju godinu neće upustiti u borbu za osvajanje bar malog dijela EU tržišta. Inače, cijena "sitnog crvenog zlata" je 120 kuna za kilogram.

Slatko-ljutu papriku u Austriji pune kravljim i ovčjim sirom[/blockquote]

 

TEKST: Ivica Getto (Glas Slavonije)  


Izdvojeno

Reci što misliš!