Vijesti / Regija

Baranjki Biljani Smolčić uklonjen dio tumora - stanje sve bolje!

Baranjki Biljani Smolčić uklonjen dio tumora - stanje sve bolje!

Zdravstveni problemi 21-godišnje Biljane Smolčić iz Čeminca, djevojke oboljele od tumora na hipofizi koji joj je prouzročio bolne posljedice, jučer su većim djelom riješeni!

Biljana je, naime, operirana u zagrebačkom Kliničkom bolničkom centru "Rebro", unatoč prethodnim upozorenjima liječnika kako je riječ o rizičnoj operaciji gdje bi mogla ostati bez vida ili čak nastaviti živjeti poput biljke. Srećom, Biljanina operacija dobro je prošla, a uz njezinu je bolesničku postelju svakodnevno njezina majka Božana.

Većinu nalaza Biljana je napravila ranije, no rečeno joj je da neće odmah moći izvaditi sav tumor pa će se podvrgnuti tzv. gama knifeu. Predstojnik Klinike za neurokirugiju Josip Paladino, koji ju je operirao, pojasnio nam je da je tumor progresivan i da ide prema sinusnoj jami pa je tumor izvukao kroz nos, što je bolje od klasične operacije, no dodao je da je operacija rizična - pojasnila je majka Božana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon složene operacije Biljana se oporavlja, a da je njezina priča dirnula brojne koji je i ne poznaju govore gotovo svakodnevni upiti u redakciju o njezinu stanju, nakon što smo ispričali potresnu priču da je zbog tumora osuđena živjeti u mraku. Srećom i zahvaljujući odličnom liječničkom timu, Biljani će svakodnevica biti olakšana, a još uvijek nije poznato hoće li morati ići i na skupu terapiju koja joj je određena prilikom pregleda u KBC-u "Sestre milosrdnice", gdje joj je rečeno da ih treba primiti šest, a samo jedna stoji 8.000 kuna.

Biljanini prijatelji, razne udruge, Županijski savjet mladih, ali i pojedinci uključili su se potom u akciju prikupljanja pomoći, a ova skromna djevojka uoči operacije odbila je daljnju pomoć riječima da joj još uvijek nije poznato hoće li joj HZZO odobriti potrebnu terapiju. Bude li tako, rekla nam je, ne želi nepotrebno uzimati novac koji bi možda drugima bio potrebniji. Na koji će se način odrediti kemoterapije, odnosno njezino daljnje liječenje još nije poznato, no majka je sretna i da se bar djelomično riješi nesnosnih glavobolja i života između četiri zida koji su joj proteklih mjeseci bili svakodnevica.

KRAJ TEŠKIM GLAVOBOLJAMA?

Unatoč brojnim lijekovima koje je primila, tumor na hipofizi nije se smanjivao. Uobičajeni hormon rasta je 0,5 g, dok je kod Biljane narastao čak 26!

"Rečeno nam je čak da kod nje neki organ može narasti dvostruko, šake, uši, noge ili što drugo, i svi mi samo možemo zamisliti kako je živjeti s tim saznanjem. No ono što je nju patilo su glavobolje, zbog kojih bi, kad nas je primila za ruku, gotovo polomila prste - ispričala je majka Božana.

Tekst: Marija MIHELIĆ (Glas Slavonije)  

   


Izdvojeno

Reci što misliš!