Vijesti / Regija

Pogon od 20 milijuna kuna

Pogon od 20 milijuna kuna

Zašto bi Austrijanci dolazili u Baranju i kupovali jabuke za pedestak lipa po kilogramu te ih tamo prerađivali. Ako već dolaze, neka dođu makar po poluproizvod, kaže Milan Vrdoljak, predsjednik uprave i suvlasnik tvrtke Ricardo, koja bi do ovogodišnjeg Božića u darđanskoj poslovnoj zoni trebala izgraditi 20 milijuna kuna vrijedan i 5.400 četvornih metara velik pogon za preradu voća i povrća.

Upravo na ovom primjeru objašnjava bit cijele priče vezane uz odluku o ulaganjima u ova krizna vremena.

- Naša baza će biti prirodni koncentrati od voća, ponajprije jabuka, te nekih vrsta povrća, a sve stoga da dobijemo konkurentan proizvod, kako u Hrvatskoj, tako i inozemstvu - ističe Vrdoljak, objašnjavajući kako poslovanje, između ostaloga, baziraju na kooperantima koji rade na manjim plantažama, kakvih u Baranji ima dosta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon što uberu i prodaju konzumnu jabuku, nastavlja, Ricardo će od njih otkupljivati one plodove koje je problem prodati. Budući da nisu novi u voćarstvu, oslanjaju se i na vlastite snage. Voće uzgajaju na približno 12 hektara površina, njihov voćnjak kod Darde opremljen je sustavom za navodnjavanje i prekriven zaštitnom mrežom, a uslužno su u Osijeku proizvodili voćne sokove.

Ricardo je u gospodarskim vodama već 20-ak godina, ali su se bavili drugim djelatnostima. Specijalizirali su se za distribuciju, logistiku i skladištenje, a vrlo dobro surađuju s cijelim nizom giganata kao što su Kandit, Konzum, AWT International, Vindija, Mercator, Metro, Megle Hrvatska, Velpro, Labud Zagreb, Agro Fructus... Zapošljavaju stotinjak radnika, a nova su zapošljavanja (s naglaskom na domaće stanovništvo) planirana nakon završetka izgradnje pogona u Dardi, kamo će preseliti i sjedište tvrtke. Vrdoljak naglašava dobru suradnju s Općinom Darda, ali i Županijom osječko-baranjskom.

Jučer je gradilište obišao župan Vladimir Šišljagić, naglasivši kako je riječ o izuzetno uspješnoj tvrtki, čemu svjedoči čitav niz nagrada i priznanja. Istaknuo je kako Županija zna prepoznati i poticati dobre projekte poput ovog, pa je sudjelovala pri realizaciji kredita kod Zagrebačke banke.

- Nedostaje nam sličnih pogona baziranih na prehrambenu industriju, a Ricardo dokazuje da se i u krizna vremena može ući u investicije te imati koncept za zaradu - rekao je Šišljagić.

[blockquote]Šišljagić u Bilju i Grabovcu

Župan Šišljagić sa suradnicima posjetio je jučer i biljski Seoski turizam Lacković, jednu od poznatijih baranjskih turističkih destinacija. Dokaz njihove gostoljubivosti je i nagrada za najboljeg domaćina turističkog seoskog gospodarstva u RH za 2011. godinu koju je osvojio Srđan Lacković. Nakon toga, u Grabovcu je obišao novo rukometno igralište, čiju je izgradnju financirala županija.[/blockquote]


TEKST: Ivica GETTO (Glas Slavonije
FOTO: poslovni.hr 



Izdvojeno

Reci što misliš!