Vijesti / Regija

Batina: Počinje izgradnja luke

Batina: Počinje izgradnja luke

Riječ je o izgradnji kaseta i refuliranju zemlje, a nadležni vjeruju da će prvi riječni putnici na “batinsku zemlju”, stotinjak metara uzvodno od mosta, kročiti do kraja iduće godine.
- U 2009. godini osigurano je pola milijuna kuna kojima će se završiti prva etapa pripremnih radova, a za nastavak radova potrebna sredstva nastojat ćemo osigurati preko pretpristupnih fondova - kaže pročelnik županijske Agencije za razvoj Martin Marolin, objašnjavajući kako će projekt biti nominiran na natječaj objavljen u sklopu programa IPA 3C - regionalna konkurentnost, koji završava 29. listopada.
Investitor je Lučka uprava Vukovar, a izvođač radova je osječka Hidrogradnja. Ukupna je investicija vrijedna desetak milijuna kuna, a u Agenciji se nadaju povoljnom ishodu natječaja.
Prve radove zadovoljno su dočekali u Općini Draž, čiji načelnik Stipan Šašlin kaže kako o važnosti luke za općinu, ali i za cijelu Baranju, ne treba posebno objašnjavati.
- Pristanište će biti još jedna ulazna vrata u Baranju. Njihovim otvaranjem omogućit će se ulaz novim investicijama, razvojnim programima i radnim mjestima - priča Šašlin, dodajući kako će se i Općina angažirati lobirajući da se osiguraju sredstva za sljedeće etape radova u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.
Predradnje oko cijelog projekta započela je Osječko-baranjska županija 2005. godine kada je u Hrvatskoj izgradnja riječnih pristaništa bila nepoznanica, pa su se danima lomila koplja oko tumačenja zakona i nadležnosti, a sve je pratila kilometarska “papirologija”. Unatoč svemu, sve potrebne dozvole Osječko-baranjska županija je zajedno s Lučkom upravom Vukovar ishodila do kolovoza prošle godine, a za navedene predradnje osigurala je i vlastita sredstva u iznosu od 1,3 milijuna kuna.

SOBOL: SJEVEROISTOČNA BARANJA OTVARA SE TURIZMU
Budućom prvom baranjskom riječnom putničkom lukom oduševljena je i turistička branša. Direktor TZ Baranje Nenad Bračun već “prebrojava” nove goste, dok direktor TZ Osječko-baranjske županije Antonio Sobol naglašava kako će napokon zaživjeti sjeveroistočni dio Baranje, inače fenomenalan, ali turistički još neistražen kraj. “Europski neprocjenjivi Dunav bit će aktiviran za potrebe cijele regije”, poručuje Antonio Sobol.

TEKST: I.Getto, www.glas-slavonije.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!