Vijesti / Regija

Baranja dobila vlastitu valutu - od sada plaćanje u Barama

Baranja dobila vlastitu valutu - od sada plaćanje u Barama

Na zanimljivu ideju došli su u darđanskoj Udruzi numizmatičara, filatelista i prijatelja starina Baranje. Ovih su dana, naime, u suradnji s prijateljskom udrugom Antianus iz Branjina Vrha, izdali novčanice koje su nazvali Bare.  

Na zanimljivu ideju došli su u darđanskoj Udruzi numizmatičara, filatelista i prijatelja starina Baranje. Ovih su dana, naime, u suradnji s prijateljskom udrugom Antianus iz Branjina Vrha, izdali novčanice koje su nazvali Bare, inspirirani Kopačkim ritom i baranjskim barama, odnosno močvarama, po kojima je regija između Dunava, Drave i granice s Mađarskom nadaleko poznata.

- Riječ je o apoenima od 25, 50, 100 i 200 bara, na kojima su prikazani dvorci u Tikvešu, Kneževu, Bilju i Dardi - kaže Dražen Bartolović, predsjednik Udruge, napominjući kako novčanice nisu zamislili kao sredstvo plaćanja, već su namijenjene isključivo u svrhu kolekcionarstva i eventualno kao turistički suvenir koji, uzgred budi rečeno, Baranji kronično nedostaje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bare se, nastavlja, mogu nabaviti u udruzi, a više informacija može se dobiti na http://unfpsb.googlepages.com/. Važno je istaknuti kako ovo nije prvi ''novčarski'' pothvat baranjskih numizmatičara, filatelista i prijatelja starina.

- Prije dvije godine izdali smo prvu seriju novčanica o temi faune Kopačkog rita. Tada su, umjesto sadašnjih dvoraca, na apoenima bile žabe, zmije, jeleni i ostali životinjski svijet, a novčanice su se i tada zvale Bare - priča Bartolović, dodajući kako ih nisu javno prezentirali, pa stoga nisu naišli ni na veći odjek, budući da je o njima pričao samo uzak krug ljudi. Dodaje kako je na njihovu inicijativu Hrvatska pošta ove godine izdala marku dvorca Bilje, tako da su novčanice samo nastavak aktivnosti vezanih uz promidžbu Baranje.

- Kao kolekcionari numizmatike i filatelije, upoznati smo da u zemljama Europe neki gradovi imaju svoj suvenir u obliku novca, pa smo zaključili da i Baranja zaslužuje svoj. To je jednostavan, atraktivan i jeftin suvenir, za koji vjerujemo da bi ga mnogi željeli ponijeti iz Baranje - kaže, dodajući kako su im u izradi pomogle kolege numizmatičari iz Slavonskog Broda, koji su svojevremeno izdali brodski imenom - Festung.

BARTOLOVIĆ: DIJELIMO "NOVAC" SVIMA TKO NAM DOĐE U GOSTE

Bartolović ističe kako su određenu količinu novca već podijelili onima koji su slučajno ''zavirili'' na njihovu web stranicu.

''Ljudi su bili oduševljeni, što nas je natjeralo da krenemo s njegovom javnom promidžbom'' tvrdi, naglašavajući kako nisu planirali nikakvu zaradu, već im je namjera promicanje kulturnih i turističkih vrijednosti Baranje.

Tekst- Ivica Getto (Glas Slavonije)

   


Izdvojeno

Reci što misliš!