Vijesti / Regija

Kriza smanjuje broj lovaca u baranjskim lovištima

Kriza smanjuje broj lovaca u baranjskim lovištima

Gospodarska kriza sve se više oslikava i na poslovanje baranjskog lovišta Podunavlje-Podravlje koje posluje u sastavu Uprave šuma Osijek Hrvatskih šuma d.o.o.

Ovih je dana, kao i svake godine završetkom ljeta, započela rika jelena, što najavljuje i početak lovne sezone, no Zlatan Mihaljević, rukovoditelj Odjela za lovstvo, ne krije nespokoj jer, iako su lovišta uređena i sve pripremljeno za doček lovaca, najava njihovih dolazaka nije bilo nikad toliko malo, poglavito domaćih koji više ne pokazuju nikakav interes za lovom na svjetski poznatog baranjskog jelena pa ni na divlju svinju.

"Ipak, posredovanjem inozemnih agencija 7. rujna dolaze nam prvi lovci, gosti iz Španjolske, Portugala i Italije, kada će i početi lovna sezona. Očekujemo i nekoliko skupina talijanskih lovaca, tako da vjerujem da ćemo u udarnom vremenu rike jelena, u rujnu, kada obično realiziramo odstrel 50-ak grla jelena imati posla, a bit ćemo zadovljni ako ostvarimo odstrel 30 jelena", veli Mihaljević.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U lovištu Podunavlje-Podravlje strogo se pridržavaju propisa koje im određuje lovno-gospodarska osnova, a to je fond jelenske divljači od 1.400 grla. Ove je godine zabilježen i značajan rast brojnog stanja jelena. Računa se da se svake godine 560 ženki pari u vrijeme rike, od kojih na svijet dolazi 500 mladih grla.

jelen495

"Naš plan odstrela je 400 grla, dakle za stotinu grla uvijek ispod prirasta, zbog uginuća i sl. Stalno držimo brojno stanje divljači prije svega lovnim turizmom, a što se ne ostvari na taj način, rješava naše osoblje", veli Mihaljevć i dodaje kako se odstrel na radi samo zbog brojnog stanja, već se kroz njega izlučuju grla koja nisu uzgojno vrijedna.

Ranijih godina Uprava šuma Osijek od lova ostvarivala prihod od približno pet milijuna kuna, on je lani pao na četiri milijuna kuna, a ove godine bit će i manji, iako se računa da bi mogao rasti prihod od lova na divlje svinje koje su ove sušne godine imale dobre uvjete za rast populacije.

U baranjskom lovištu 1980. ustrijeljen je najvrjedniji jelen s čak 246 točaka, a odstrijelio ga je tadašnji političar Stane Dolanc. Lani je najvrednijeg jelena s 220 točaka odstrijelio lovac iz Crne Gore i platio ga više od 100 tisuća kuna. "Na posljednjim promatranjima vidjeli smo desetak vrijednih jelena, od 220 do 225 točaka. To su stari jeleni koji su prenijeli svoje genetske osobine na mnogobrojno potomstvo. Sada se čekaju samo naši gosti lovci", veli Mihaljević.


[blockquote]Bez promjene cjenika

Prema cjeniku Hrvatskih šuma, lovci za odstrel zlatnog jelena od 210 bodova plaćaju 70.300 kuna, a onoga s 240 i više čak do 180 tisuća kuna. Cijena odstrela srebrnog jelena od 190 bodova je 42.300 kuna do 62 tisuće kuna za onoga od 205 bodova. Cijena brončanog jelena, onog od 170 do 190 bodova, je od 20.300 do 35.000 kuna. Lovac za tu cijenu dobije samo trofej - rogovlje. Cjenik nije mijenjan u odnosu na prošlu godinu. "Smatramo da naše područje zavrjeđuje te cijene. One su još uvijek prihvatljive, poglavito za strane goste, jer iznošenjem trofeja iz države gost dobiva povrat PDV-a. Naša je lovište jedno od najvrednijih u svijetu, pa kao što nije isto popiti kavu u Bilju i u Dubrovniku, tako nije isto i odstrijeliti jelena u mađarskim kukuruzištima i veličanstvenom ambijentu baranjskih šuma", veli Mihaljević.

Izvoz mesa divljači

U Odjelu za lovstvo Uprave šuma Osijek imaju i velike investicijske planove - gradnju čeka (promatračnica) divljači za turiste, ali i postavljanje muzeja baranjskog lovstva. Ove godine opredijelili su se za gradnju hladnjače. "Ulazimo u investiciju izgradnje novog objekta za prihvat i obradu odstrijeljene divljači u Zlatnoj Gredi, vrijednog tri milijuna kuna, a to zbog zbog toga što želimo s našim mesom divljači izići na europsko tržište", veli Mihaljević i izražava zadovoljstvo što su ove godine uspjeli prvi put izvesti meso divljači u Sloveniju, a sada ugovaraju i izvoz dodatnih deset tona mesa.[/blockquote]


TEKST: Nikola VUKADINOVIĆ (Glas Slavonije)  
FOTO: hrphotocontest.com, tzbaranje.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!