Vijesti / Regija

Stali radovi na batinskoj luci

Stali radovi na batinskoj luci

Nakon što je završena prva faza radova na jedinom baranjskom pristaništu na Dunavu, onog u središtu Batine, radovi su stali, a mještani se pitaju zbog čega je tome tako.

Luku, tvrde, čekaju već godinama i kada se činilo da sve teče prema planu, zabrinuo ih je zastoj. U njenoj gradnji, naime, vide prigodu za gospodarski razvoj sela koje je poslije Domovinskog rata postalo svojevrsno slijepo crijevo Baranje i iz kojega je otišlo, ili se nije vratilo, mnoštvo mlađih ljudi.

- Moram priznati da ni osobno nisam zadovoljan dinamikom izvođenja radova - kaže općinski načelnik Stipan Šašlin, ali dodaje kako od izvođača ima čvrsta uvjeravanja da činjenica što radovi stoje ne znači probijanje rokova.
Tvrde, kaže, da postoje objektivni razlozi, a jedan od njih je i viša razina Dunava.
Podsjetimo, prva faza, koja je počela u listopadu prošle godine, sastojala se od nanošenja velike količine pijeska uz obalu Dunava, na mjesto koje će u budućnosti biti plato za pristanište. U drugoj fazi taj bi pijesak trebao biti nasipan zemljom, nakon čega slijede daljnji radovi.

- Sredstva od približno 5,5 milijuna kuna osigurana su u državnom proračunu, a svima bi drago bilo da luka bude gotova najkasnije do idućeg proljeća, kada kreće sezona kruzera - kaže Šašlin, naglašavajući kako ga prilično često kontaktiraju predstavnici raznih agencija koje zanima kada će prvi turisti iz kruzera moći kročiti na baranjsko tlo.

Zanimanje agencija i touroperatera dobra su podloga za budućnost riječnog turizma na ovim prostorima. Premda ih nije nikada dosta, za ponudu nakon iskrcavanja za sada ne treba previše brinuti jer je na dvadesetak kilometara od Batine mnoštvo sadržaja koje bi turiste moglo zanimati.

Šandorova prije trga

Mještani i općinsko čelništvo razmišljaju i o prvom dojmu onih koji iziđu s kruzera pa je izrađen projekt sanacije središnjeg Trga slobode. No, zbog nedostatka novca, trg će pričekati iduću godinu, a prioritetnijim je ocijenjeno asfaltiranje nepristupačne Ulice Šandora Petefija čiji stanovnici muku muče s dolaskom do svojih domova, što se odnosi i na, primjerice, vozila Hitne pomoći, Baranjske čistoće i ostalih ustanova.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tekst: I.Getto (www.glas-slavonije.hr)


Izdvojeno

Reci što misliš!