Vijesti / Regija

Turisti sami muzu mlijeko i beru povrće

Turisti sami muzu mlijeko i beru povrće

Baranjski turizam u posljednje vrijeme, može se reći, doživljava pravu ekspanziju. Doduše, potencijalnih smještajnih kapaciteta moglo bi biti još više, ali je i s postojećih 600-tinjak direktor TZ Baranje Nenad Bračun poprilično zadovoljan.

- Neprekidno educiramo potencijalne turističke djelatnike, potičemo ih, ali je konačna odluka ipak njihova. Nadam se da će se bar dio njih odlučiti da se bave turizmom kao osnovnom životnom pričom - ističe Bračun, naglašavajući kako Baranja postaje važan kamenčić u mozaiku kontinentalnog turizma u Hrvatskoj.

A da se neprekidno nešto događa i ponuda širi, dokaz je subotnje otvaranje novih smještajnih kapaciteta, prvih u Popovcu. Nova baranjska turistička destinacija, naime, postalo je seljačko domaćinstvo Novačić, koje nudi dvije dvokrevetne sobe s mogućnošću dva pomoćna ležaja. Premda je riječ o autohtonom imanju koje odiše prošlim vremenima, vlasnici su se odlučili ponuditi i neograničen pristup internetu, što ni u kom slučaju ne umanjuje štih kakav je karakterističan samo za Baranju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Gostima želimo ponuditi uživanje u hrani spremljenoj po starim recepturama, proizvedenoj na našem imanju, od kozjeg sira i mlijeka, svježih jaja pa sve do povrća koje si mogu sami ubrati, a turisti se i u drugim vještinama seljaka mogu okušati, primjerice namusti mlijeko za doručak - pričaju Novačići, naglašavajući kako su goste spremni provozati konjskom zapregom, odvesti ih na ribolov na Karašicu ili s njima prošetati do Svetišta Marije Lurdske u neposrednoj blizini sela.

Nedavno je otvoreno i prvo darđansko seljačko domaćinstvo - Juršić, s tri dvokrevetne sobe, uz mogućnost korištenja pomoćnih ležajeva. Ponuda toplih i hladnih jela, pića i napitaka moguća je za najviše 70 gostiju istovremeno.

[important title=Od obiteljskih gospodarstava, u baranji ih je 70%]Antonio Sobol, direktor TZ Osječko-baranjske županije, kaže kako je na području Baranje smještena glavnina obiteljskih gospodarstava koja imaju sjedište u Osječko-baranjskoj županiji. "Možemo govoriti o brojci od približno 70 posto", isitiče Sobol[/important]

TEKST: I.Getto (Glas Slavonije)   


Izdvojeno

Reci što misliš!