Vijesti / Regija

Fiš kao zaštitni znak Baranje

Fiš kao zaštitni znak Baranje

Nakon što je nedavno u Belom Manastiru održano natjecanje u kuhanju graha, na kojem se kuhalo u 103 kotlića, u pripremi je natjecanje u kuhanju ribljeg paprikaša, na koje se očekuje dolazak najmanje stotinu fiš-majstora iz raznih dijelova Baranje.

Organizatori tvrde da će to biti jedna od najvećih hrvatskih fišijada.

- Ta najmasovnija do sada fišijada bit će organizirana u sklopu manifestacije Jesen u Baranji, početkom rujna. Program je u izradi, ali smo svi složni da središnji dio manifestacije bude natjecanje u kuhanju ribljeg paprikaša - tvrdi Nenad Bračun, direktor TZ Baranje, suorganizatora manifestacije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Premda planiraju pozvati pobjednike svih baranjskih fišijada, Belomanastirce i Baranjce kojima je kuhanje ribljeg paprikaša užitak, ovaj veliki kulinarski doživljaj neće zatvoriti vrata potencijalnim kuharima iz cijele RH.

- Bit će to prestižno natjecanje, svojevrsna hrvatska Baja ili Kalocsa, čiji pobjednik zaslužuje lovorike - tvrdi jedan od redovitih sudionika baranjskih, ali i drugih fišijada.

Pogledajte: FIŠ – recept à la SiB.hr

Dodaje kako bi volio da se pozivu odazovu kuhari iz raznih dijelova Hrvatske kako bi se, konačno, pokazalo gdje se kuha najbolji riblji paprikaš. U TZ Baranje ističu kako će natjecanje biti odlična predigra za možebitno premještanje Državnog natjecanja u kuhanju ribljeg paprikaša iz Osijeka na područje Baranje, o čemu se već mjesecima priča.

- Od fišijade moramo napraviti brend i uklopiti je u turističku ponudu Baranje i Belog Manastira. Već imamo upite organiziraju li se negdje slična događanja. Karanac i njegovi sajmovi su, primjerice, već nadišli lokalne okvire. Posjećuju ih gosti iz cijelog svijeta, pa zašto Japancima, Nijemcima, Austrijancima i ostalima ne bismo pokazali kako se kod nas kuha fiš i ponudili ih šaranom na rašljama te ostalim ribljim delicijama - pita se na kraju Bračun.

FIŠ ZA NULA KUNA

Prema sadašnjim planovima, svim sudionicima rujanske belomanastirske fišijade bilo bi ponuđeno tri kilograma očišćene ribe, drva i stol za osam osoba. Za taj doživljaj trebali bi izdvojiti nula kuna. No, konačni program i detalji bit će poznati za nekoliko dana.

Tekst: Ivica Getto (Glas Slavonije)

  


Izdvojeno

Reci što misliš!