Vijesti / Regija

Kopački rit uništava ilegalne mreže

Kopački rit uništava ilegalne mreže

Park prirode Kopački rit jedno je od rijetkih preostalih poplavnih područja rijeke Dunav i uz deltu Dunava u Rumunjskoj, jedino preostalo veliko prirodno mrijestilište slatkovodne ribe. Iz tog razloga matice smuđa, šarana, soma, štuke i ostalih vrsta riba iz sliva Dunava i Drave dolaze se mrijestiti u Kopački rit, a čovjek svojim djelovanjem često narušava tu prirodnu ravnotežu.



Jedna od osnovnih zadaća Službe čuvara prirode PP Kopački rit svakodnevni je obilazak područja Parka u cilju sprječavanja ribokrađe i krivolova. Šteta koja se čini ribokrađom na području mrijesta ribe odražava se na puno šire područje od samog područja Parka prirode. Pri obavljanju svojih svakodnevnih aktivnosti, čuvari prirode nerijetko nailaze na protuzakonito postavljene ribolovne alate na vodenim površinama Parka.

Tako su u proteklom razdoblju prikupili znatnu količinu ovakvog alata pa će se u četvrtak u kompleksu dvorca Tikveš  obaviti uklanjanje i  odvoz radi ekološkog zbrinjavanja ribarskih mreža i ostalih ribolovnih alata.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Sama količina oduzetih ribolovnih alata koji se šalju na uništenje najbolje pokazuje koliko su napora i vremena, često noću, po kiši i snijegu čuvari prirode JU Park prirode Kopački rit uložili u zaštitu ribljeg fonda. S ciljem suzbijanja ribokrađe, otklanjanjem mreža i njihovim zbrinjavanjem u spalionici želimo ukazati na problem ribokrađe i provođenje mjera zaštite zaštićenog područja Parka prirode." kažu u Parku prirode Kopački rit.

SiB.hr
Foto: Ilustracija/Nikola Čutuk/Pixell

  

  


Izdvojeno

Reci što misliš!