Kopački rit nije ugrožen

Kopački rit nije ugrožen

Kopački rit za sada nije ugrožen od toksičnog mulja iz Mađarske. Iako postoji opasnost od uljevanje zagađene vode u područje Kopačkog rita, putem dunavskih rukavaca, iz državne uprave za zašititu i spašavanje poručuju kako su mjerenja provedena kod Batine pokazala da nikakvog zagađenja trenutno nema.

Mjerenja pokazala kako zagađenja na području RH nema.

Nakon što je prošli tjedan došlo do ekološke katastrofe u Mađarskoj zbog izlijevanja toksičnog crvenog mulja, mnogi su pomislili kako će se posljedice osjetiti i u Hrvatskoj, posebice na ekološki osjetljivom području Kopačkog rita. Naime, prošli je utorak mađarska vlada proglasila izvanredno stanje u tri županije sjeverozapadno od Balatona, u županijama Veszprem, Gyor-Moson-Sopron i Vas nakon puknuća rezervoara u postrojenju Ajkai Timfoldgyar u gradu Ajka, 160 kilometara jugozapadno od Budimpešte. Oko milijun kubika lužnatog mulja koji nastaje prilikom procesa proizvodnje aluminija, došlo je do rijeke Rabe, koja je pritok Dunava. Trenutno traju intezivni postupci sanacije na poprištu katastrofe, te nadležne institucije tvrde kako Dunav neće biti ugrožen. Ipak, zbog samog sastava crvenog mulja provode se mjerenja na Dunavu kod Batine, kako bi se na vrijeme ustvrdilo postoji li opasnost od zagađenja na teritoriju Republike Hrvatske, odnosno na području Kopačkog rita, budući da je povezan sa Dunavom putem pet glavnih kanala.

Iako je zbog lužnatog mulja pH vrijednost vode u mađarskim rijekama i Dunavu smanjena, i dalje postoji opasnost zbog djelovanja teških metala koji se nalaze u njemu. Državna uprava za zaštitu i spašavanje izdala je u nedjelju priopćenje u kojem navodi kako je izvršeno mjerenje na 1429. kilometru Dunava te da nisu utvrđeni znakovi onečišćenja

. I osječki vodno-gospodarski odjel Hrvatskih voda potvrđuje kako pri mjerenjima kod Batine nisu pronađeni znakovi onečišćenja koje bi došlo sa teritorija Mađarske. U međuvremenu su očitavanja pokazala da se nakon prvog vala izlijevanja mulja, pH vrijednost u Dunavu stabilizirala, no opasnost i dalje postoji budući da je prema izjavama mađarskog državnog tajnika za okoliš Zoltana Illesa, samo pitanje vremena kada će popustiti i sjeverni zid oštećenog spremnika. Trenutno u Mađarskoj traju pokušaji ograđivanja spremnika velikim količinama nasutog kamenja i betona.

FOTO: Reuters/Greenpeace

TEKST: sib.hr
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr