Vijesti / Regija

Rika jelena počela rano, već u srpnju!

Rika jelena počela rano, već u srpnju!

Na subotnjoj konferenciji za novinare ravnateljica Javne ustanove PP Kopačli rit Biserka Vištica naglasila je kako su djelatnici nadzorne službe riku jelena čuli još 6. srpnja, i to tijekom noći. -

“No, uspjeli smo je snimiti 14. srpnja, nakon čega smo kontaktirali nadležne u Hrvatskim šumama, koji su se uključili u praćenje pravog fenomena prirode”, rekla je.
Dr. Radoje Ljubojević, stručni suradnik za lovstvo osječkih HŠ-a, istaknuo je kako čak ni u literaturi nema zabilježenih podataka o takvoj pojavi, osim nešto ranijoj rici ili eventualno produženoj.

“Klimatski uvjeti i velika suša, pretpostavljamo, jedan su od razloga što je rika jelena počela tako rano. Inače, rika je počela samo u Posebnom ZOO-rezervatu Kopačkog rita, gdje su se jeleni iz cijelog područja premjestili u potražnji za vodom. Došlo je do novih socijalnih kontakata između jelena i košuta, što je dovelo i do fizioloških promjena. Stoga su neke košute, očito izazvane pojavom novih jelena u svom okruženju, počele ranije izlučivati hormone koji privlače jelene, a oni su krenuli u svoja 'rikališta' izazvani nagonom za parenje”, objasnio je Ljubojević.

Inače, rečeno je, rika jelena počinje krajem kolovoza, najintenzivnije traje tijekom rujna i završava početkom listopada, a samo u rjeđim slučajevima nastavlja se i tijekom listopada. U razdoblju parenja mužjaci se zadržavaju u blizini krda košuta, koje brane od drugih suparnika.
Svojim moćnim glasom odrasli jeleni označavaju svoj teritorij te upozoravaju ostale da se ne približavaju. Rikanjem se izbjegavaju neravnopravne borbe, ali ako se susretnu dva jelena približno iste snage i hrabrosti, snaga se odmjerava borbom rogovima, što zna potrajati i duže vrijeme. Pred sezonu parenja mužjaci dolaze na rikališta na kojima se, ako do toga dođe, međusobno bore za pravo na parenje.

“U svakom slučaju, znanost je izazvana i mi ćemo se intenzivno baviti proučavanjem toga fenomena. Pozivamo sve znanstvenike da nam se priključe”, zaključio je Ljubojević.

Vištica: Rana rika zanima i stručnjake iz inozemstva

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U lovištu Podunavlje-Podravlje, kojim gospodare Hrvatske šume, trenutačno postoji matično stado od 1.600 grla jelenske divljači, oko 200 srneće divljači i oko 800 divljih svinja. “Što se tiče rike jelena, angažirali smo i znanstvenike s osječkog Sveučilišta. Imamo brojne pozive, čak iz inozemstva, lovnih stručnjaka i lovaca koji se zanimaju za riku jelena u srpnju”, ističe ravnateljica Vištica.

Tekst: T.Levak (www.glas-slavonije.hr)


Izdvojeno

Reci što misliš!