Vijesti / Regija

Usred etnosela niklo indijansko selo - Pocahontas

Usred etnosela niklo indijansko selo - Pocahontas

KARANAC - U baranjskom etnoselu Karanac niknulo je još jedno selo - indijansko. Naime, na površini veličine nogometnog igrališta članovi udruge Zamijenite nam tugu osmjehom izgradili su Pocahontas, indijansko selo s pet vigvama, totemom, metama, mjestom za logorsku vatru i ostalim neophodnim sitnicima koje Indijancima život znače.

Ideja je to članova udruge koju su kao projekt nominirali Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Projekt je dobio zeleno svjetlo, a ubrzo je na račun udruge stiglo 25.000 kuna od kojih su prošle godine u listopadu iza mjesne područne škole počeli s gradnjom sela.
- Razmišljali smo o nečemu originalnom i odlučili se za indijansko selo. Neki su se pitali treba li etnoselu indijansko selo, a mi mislimo da će ono samo poboljšati karanačku turističku ponudu - kaže Goran Štrbac, predsjednik ZANTO-a i voditelj projekta Pocahontas, naglašavajući kako su naišli i na razumijevanje ravnatelja škole koji je dozvolio gradnju na školskom placu.

Konstrukciju za vigvame i ostale stolarske radove odradio je Josip Varga iz Kneževih Vinograda, a za sve ostalo bili su zaduženi članovi udruge. Iako je selo izgrađeno ranije, odlučili su ga otvoriti povodom kraja školske godine, pa su prvi stanovnici bili karanački klinci koji su uprizorili stare indijanske igre, plesali plesove posvećene Manituu, vozili se kočijom i u konačnici se zasladili ukusnim kobasicama ispečenim na logorskoj vatri usred sela.
- Selo su otvorila djeca, no ono je sada sastavni dio mjesne turističke ponude - priča Štrbac, naglašavajući kako je otvoreno za obilazak, ali i višednevne boravke, budući da se u vigvamima može prespavati, a na logorskoj vatri pripremiti ukusan obrok s roštilja ili iz kotlića...

ZA NOĆENJE U ŠATORIMA POTREBNE REZERVACIJE
Za one koji se žele vratiti u prošlost, makar onu koju su gledali samo na televiziji, i noćiti u indijanskom selu, a da se ne bi stvarale bespotrebne gužve, ZANTO preporučuje najavu na telefon 098/1876-139.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

TEKST: I.Getto - Glas Slavonije


Izdvojeno

Reci što misliš!