Vijesti / Regija

Kreće obnova dvoraca u Tikvešu

Kreće obnova dvoraca u Tikvešu

Uskoro počinje obnova dvoraca u Tikvešu u Baranji koji se nalaze u sastavu Parka prirode Kopačkog rita. Sredstva za obnovu u visini 52 milijuna kuna osigurana su iz programa "Konkurentnost i kohezija 2014 - 2020", rečeno je na konferenciji u Tikvešu.

Na konferenciji održanoj u Tikvešu predstavljen je plan obnove dvaju objekata iznimnog kulturnog značaja uklopljenih u zaštićeni prirodni kompleks. Dovršeni jedan početkom, a drugi krajem 19. stoljeća dvorci su svjedoci mnogih povijesnih događanja.

Sredstva za obnovu u visini 52 milijuna kuna osigurana su iz programa "Konkurentnost i kohezija 2014 - 2020". 85 posto nepovratna su sredstva fondova Europske unije, a ostatak će se osigurati iz državnog proračuna i drugih izvora.

Voditeljica projekta "Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš" Vesna Hrvojević rekla je da će se obnova izvoditi u suradnji s konzervatorskim odjelom, a nakon što se obnovi u novom dvorcu izgrađenom od zidanog materija, uredit će se jedinstveno oblikovani postav namijenjen edukaciji vezanoj uz povijest toga mjesta gdje su se izmijenjivali vladari i ostavljali svoj pečat kao prilog bogatoj povijesti te građevine.

PXL 030718 21214527

Stari dvorac udaljen dvjestotinjak metara od novog izgrađen je početkom 19. stoljeća u cijelosti od drveta. Nakon što se obnovi u njemu će se posjetitelji moći upoznati s prirodnim značajkama Kopačkog rita kroz izloške životinja, ptica i riba.

Projekt "Prezentacijsko edukacijskog centra Tikveš" trebao bi biti završen do 2021. godine, istaknuo je ravnatelj Parka prirode Kopačkog rita Tomislav Bogdanović, te napomenuo da će uređenje i opremanje sadržaja unutar kompleksa dvoraca dugoročno pridonijeti zaštiti prirodne i kulturne baštine, te proširenju ponude izložbenih i edukativnih sadržaja i većoj posjećenosti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tekst: Radio Osijek
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL


Izdvojeno

Reci što misliš!