Kopački rit gradi novo pristanište i nabavlja nove brodove

Kopački rit gradi novo pristanište i nabavlja nove brodove

sakadas

U petak, 18.05.2018. s početkom u 11h na Prijemnom centru parka u Kopačevu održana je Početna konferencija „Projekta izgradnje turističkog pristaništa Sakadaš u PP Kopački rit“. Uz nazočnost brojnih gostiju i suradnika, projekt je predstavljen javnosti.

Nakon uvodnih riječi ravnatelja Ustanove, dr.sc. Tomislava Bogdanovića, projekt su predstavili Vesna Hrvojević, rukovoditeljica Odsjeka tajništva Ustanove i Dražen Pašuld, voditelj projekta.

Projekt izgradnje pristaništa na jezeru Sakadaš u Parku prirode Kopački rit financira se sredstvima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, poziv KK.06.12.01.0008 - Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

Ugovor o dodjeli sredstava između JUPP Kopački rit, SAFU-a i Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova potpisan je 05. listopada 2017. godine.

Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 11.014.407,14 kn, od toga  85% financira Europska unija 9.362.246,06 kn, 15% javna sredstva - 1.652.161,08 kn, a od toga: 10% Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost,  5% Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Provedba projekta predviđena je do 2021. godine.

Osnovni ciljevi ovog projekta su: povećanje broja posjetitelja educiranih o prirodnoj baštini PP Kopački rit, izgradnja i opremanje nove posjetiteljske infrastrukture unutar PP Kopački rit, novo pristanište s pontonskim sistemom koji se prilagođava vodostaju područja i osiguravanje bolje dostupnosti posjetiteljskim sadržajima unutar PP Kopački rit, omogućen pristup osobama s invaliditetom i porast broja posjeta.

Iz projekta će biti financirana također nabava turističkog broda i 4 čamca na solarni pogon, koji će, zbog svog tihog kretanja i neškodljivosti za okoliš, bitno unaprijediti doživljaj prirodnih vrijednosti parka.

U okviru projekta bit će također osmišljeni i razvijeni edukativni programi za različite skupine učenika i posjetitelja i i izrađena studije upravljanja posjetiteljima.

Nakon predstavljanja projekta, skupu se obratila gđa Tatjana Roth, pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam OBŽ, koja je naglasila važnost razvoja kontinentalnog turizma u županiji, a projekti kao ovaj direktno utječu na poboljšanje ponude i veću turističku atraktivnost Osječko-baranjske županije.

Načelnik općine Bilje, općine Kopačkog rita, g. Željko Cickaj pozdravio je početak projekta gradnje novog pristaništa, jer ponuda u parku čini cjelinu s drugim turističkim sadržajima općine Bilje.

Nakon prezentacije, gosti su obišli lokaciju projekta na jezeru Sakadaš, a KUD Bilje je u glazbeno-plesnom programu predstavio dio bogate baranjske baštine.

   
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja