Vijesti / Regija

Spas od poplava i suše u Baranji

Spas od poplava i suše u Baranji

Izgradnjom 12,3 kilometara dugog kanala, naime, bit će riješen problem odvodnje oborinskih voda koje se slijevaju s Banske kose, a ujedno će poslužiti i za navodnjavanje poljoprivrednih površina u sušnim dijelovima godine. O njegovom značenju dovoljno govori podatak da je s obje strane kanala približno 10.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega će polovina, sukladno Nacionalnom programu navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama, biti sustavno navodnjavana.

- Na području Osječko-baranjske županije trenutačno se navodnjava 1.100 hektara površina, a nakon izgradnje tog kanala površina navodnjavanog zemljišta bit će upeterostručena - istaknuo je Pankretić, nazvavši ovu 60 milijuna kuna tešku investiciju temeljem gospodarskog oporavka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić podsjetio je kako je na ovom području u proteklih šest godina šteta od poplava na poljoprivrednim površinama iznosila 208 milijuna kuna. "Suradnja s Hrvatskim vodama i ministarstvom na čijem je čelu Božidar Pankretić primjer je kakva bi suradnja trebala biti. Zajednička djelovanja, bez politikanstva, rezultiraju ovakvim projektima", naglasio je Šišljagić.

Generalni direktor investitora izgradnje - Hrvatskih voda, Jadranko Husarić, napomenuo je kako će u iduće dvije godine uz kanal i na njemu, između ostalog, biti izgrađeno šest ustava i četiri mosta koji će činiti prometnu poveznicu s budućom brzom cestom i koridorom 5c, dok će u nasipe biti ugrađeno 350.000 prostornih metara zemlje. Najavio je i još neke projekte Hrvatskih voda na području Osječko-baranjske županije.

[blockquote]O kanalu se razmišlja od 19. stoljeća
Ideja o gradnji kanala datira još iz 19. stoljeća. Intenzivirana je krajem pedesetih godina prošlog stoljeća, kada je počelo trasiranje, a 50 godina poslije počeli su radovi. Kanal Zmajevac - Kneževi Vinogradi povezat će rijeku Dunav, gornji Jasenovački kanal te kanal Bojanu, kao i ostatak otvorene kanalske mreže. Potporu njegovoj gradnji dalo je i Belje, koje u okolici ima 5.000 hektara poljoprivrednih površina.[/blockquote]

{youtube}eZSF2hY5AQc{/youtube}

TEKST: Ivica GETTO (Glas Slavonije)



Izdvojeno

Reci što misliš!