Vijesti / Regija

U Jagodnjaku najavljuju gradnju tvornice kulena

U Jagodnjaku najavljuju gradnju tvornice kulena

Održana je deseta kulenijada u Jagodnjaku u organizaciji Poljoprivredene zadruge Naše selo. To samo po sebi ne bi trebalo značiti ništa neobično, no valja znati kako je riječ o manifestaciji koja iz godine u godinu izrasta, prikuplja sve veći broj natjecateljskih kulenova, a titula šampiona postaje sve cjenjenija.

- Zapravo sve je počelo posve nedužno, prvu kulenijadu su organizirali djelatanici naše zadruge sa svojim uzorcima kulena, a dogovor je bio da pobjednik bude vlasnik onog kulena koji bude prvi pojeden, objasnio je Anđelko Balaban, direktor zadruge organizatora, ujedno i načelnik općine. Od tada svake godine prijavljuje se sve veći broj uzoraka, od 2005. godine počelo se i sa stručnim ocjenjivanjem. Prošle godine kulenijada je okupila 67 natjecatelja, ove godine - 81! Prošle godine gosti su bili smješteni pod velikim šatorom, ove pak u novosagrađenim višenamjenskih halama zadruge.

- Napravili smo ih ovog proljeća i poslužit će, ovisno o sezoni, kao garaža za mehanizaciju ili kao skladište za mineralna gnojiva ili žitarice, kaže Balaban. Njegova zadruga ima 43 djelatnika, a ovih dana kreću u realizaciju još jednog velikog projekta.

- Nakon nekoliko godina odgode krećemo u gradnju pogona za proizvodnju kulena. Zatvorili smo financijsku konstrukciju, projekt je vrijedan 16 milijuna kuna, a sam pogon za proizvodnju - deset milijuna. Kapacitet proizvodnje je baziran na kapacitetu prerade i proizvodnje 170 tona suhomesnatih proizvoda godišnje, otkriva Balaban.

Od ukupno 81 uzoraka kulena na natjecanju, 30 ih je zaslužilo bronce i srebro, šest je dobilo zlatne medalje. Naposljetku na postolje su se popeli Dragan Novaković, kao trećeplasirani te Milorad Stojković kao viceprvak. Ukupnim pobjednikom ovogodišnje kulenijade proglašen je Josip Stiplošek iz Darde. Ovo je njegov drugi nastup na kulenijadi, prošle godine okitio se srebrom.


Zaključno, kulenijada u Jagodnjaku sve više poprima opće društveni karakter. Osim što ga svake godine pohodi i sve više političara, tako je ove godine pozdravnu riječ održao i osječko-baranjski župan dr. Vladimir Šišljagić, u Jagodnjaku se okuplja i sve više gostiju, a u cijeloj organizaciji, pokraj djelatnika PZ Naše selo, sudjeluje gotovo cijelo selo. 

Kulen rađen sa srcem i dušom

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


- Iznenađen sam, to više jer sam novi u cijeloj priči. No, čini se da ekipa koja se okupi kod mene kada se prave kulenovi, zna dobru recepturu, no još više, čini se, da ih pravimo sa srcem i dušom, pa smo zato vjerojatno zaslužili najbolji rezultat, rekao nam je Stiplošek.

TEKST: Dario KUŠTRO (Glas Slavonije)

  


Izdvojeno

Reci što misliš!