Vijesti / Regija

Čeminac gradi novu ulicu za mlade obitelji

Čeminac gradi novu ulicu za mlade obitelji

Kako mlade obitelji zadržati u Baranji pitanje je na koje se već duže traži odgovor. Teške socijalno-gospodarske prilike, nedostatak novih radnih mjesta, samim tim i poprilično velika nezaposlenost osnovni su razlozi jednosmjernih odlazaka iz kraja između Dunava, Drave i Republike Mađarske.
Uz to, treba dodati i potpunu stagnaciju stanogradnje za mlade obitelji, čijim bi (povoljnim) otkupom riješili jedno od osnovnih egzistencijalnih pitanja te ne bi razmišljali o odlasku. O zadržavanju mladih razmišljaju i u Općini Čeminac, koja je krenula u otkup zemljišta, izmjenu Prostornog plana te gradnju komunalne infrastrukture u budućoj, za sada bezimenoj ulici, u kojoj bi u bliskoj budućnosti trebale stanovati mlade obitelji.
- Naš je projekt vezan uz program dodjele osnovnog građevinskog materijala za gradnju kuća za mlade obitelji - navodi načelnik Damir Rešetar i pojašnjava da su se zbog povećanog interesa odlučili za gradnju komunalne infrastrukture kako bi pomogli mladima što lakše uvrštavanje u Vladin program zbrinjavanja.
Jučer je, tako, počelo asfaltiranje nove, 315 metara duge Ulice mladih (odvojka Kolodvorske), a djelatnici Gradnje posao bi trebali završiti već danas, nakon čega počinje gradnja kanala i nogostupa. Do ulice, u kojoj je već sagrađeno osam novih kuća, “stigle” su plinske instalacije, a u tijeku je izrada projektne dokumentacije za vodovod.
- Jedna strana ulice je građevinska zona, dok je druga još uvijek poljoprivredna. Stoga će, u dogovoru s vlasnicima parcela, ovih dana biti usvojen novi Prostorni plan pa će i zemljište s desne strane ulice postati građevinsko - kaže Rešetar, naglašavajući kako će na taj način biti osigurano desetak novih placeva za gradnju obiteljskih domova. (www.glas-slavonije.hr)

 


Izdvojeno

Reci što misliš!