Vijesti / Regija

Suncokret turizma: Brojne nagrade baranjskim turističkim djelatnicima i gospodarstvima

Suncokret turizma: Brojne nagrade baranjskim turističkim djelatnicima i gospodarstvima

Baranja je pravi mali raj za sve zaljubljenike u ruralni turizam, koji je dosegnuo zavidnu razinu i uspjeh. Tome u prilog ide činjenica da se sve više posjetitelja okreće ovakvoj vrsti turizma. I ne samo to; Baranja na području seoskog turizma uvijek ostvaruje vrhunske rezultate i brojne pohvale.

A kako i ne bi, kad u okolici Osijeka možete uživati u bogatstvu prirodnih ljepota, biljnog i životinjskog svijeta te ostalim aktivnostima i zanimljivim programima kao što su:

- Oživljavanje starih zanata (Akademija blata)
- degustacije vrhunskih i kvalitetnih vina
- uživanje u čarima tradicionalnih baranjskih jela poput šarana na rašljama, fiš paprikaša, čobanca…
- sportske i rekreacijske aktivnosti
- team building
- vinski maraton
 
U Baranji djeluje nekoliko seoskih domaćinstava , obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva te hotela i restorana od kojih izdvajamo:
- Seljačko domaćinstvo Novačić
- Seosko gospodarstvo Ivica i Marica
- Seosko domaćinstvo Zlatni Lug
- Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Matijević
- Seljačko domaćinstvo Larva
- Seljačko domaćinstvo Stara Baranja
- Svijetli dvori (vinarija i kušaonica)
- Stupnički dvori (hotel, vinarija i restoran)
- Hotel Lug
Osobito bismo istaknuli i osječku knedlu kao dijelom tradicijske ruralne gastronomije.
 
Kao što smo spomenuli, uspjeh u ruralnom turizmu prepoznat je i na državnoj razini, stoga se već nekoliko godina dodjeljuje priznanje, odnosno nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske.
 
Suncokret ruralnog turizma Hrvatske 2017
 
Ove je godine bilo prijavljeno 130 „natjecatelja“ iz 18 županija diljem Hrvatske. U sklopu Nagrade, dodijeljena su priznanja u čak sedam kategorija (Turistička seljačka gospodarstva,     Poduzetnici u ruralnom turizmu, Ruralno-turistički projekti, Ruralno-turističke manifestacije, Tradicijska ruralna gastronomija, Vinski turizam, Hrvatski otočni proizvodi i proizvodi s oznakom zemljopisnog podrijetla).
 
U okviru druge kategorije, Poduzetnici u ruralnom turizmu, izdvajamo Hotel Lug (Lug) kojem je zasluženo dodijeljena Srebrna povelja. Hotel Lug nalazi se u neposrednoj blizini poznatog dvorca Tikveš. Hotel nudi usluge smještaja te bogatu gastronomsku ponudu tradicionalnih slavonskih i baranjskih jela.  
 
Iz treće kategorije posebno se istaknula Akademija blata; radionica oživljavanja starih zanata. Točnije, riječ je o izrađivanju cigle, izrađivanju košnica, kokošinjca, ciganskih peći, peći za dimljenje sira i još mnogo toga. Dođite i iskusite kakav je to život na selu!
 
Četvrta kategorija, ruralno-turističke manifestacije, Srebrnu povelju odnosi Vinski maraton; manifestacija na kojoj vinari izlažu svoja vrhunska vina, a posjetitelji uživaju u bogatoj ponudi.
 
Peta kategorija, tradicijska ruralna gastronomija, rezervirana je za osječku knedlu koja je odnijela Brončanu povelju.
 
Iz kategorije vinskog turizma izdvajamo vinariju i kušaonicu Svijetli dvori, koja se može pohvaliti Zlatnom poveljom.  Vinarija i kušaonica Svijetli dvori najpoznatija je na ovome području. Nalazi se u Karancu te je mnogima omiljena etno-turistička destinacija. Uvijek plodni vinogradi podno Banskog brda svake su godine zaslužni za najkvalitetnije vinske sorte ovoga područja. To ujedno pokazuje i zaslužena Zlatna povelja iz kategorije vinskog turizma.

   

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!