Vijesti / Regija

Dvorac Eugena Savojskog u Bilju postaje multifunkcionalni centar

Dvorac Eugena Savojskog u Bilju postaje multifunkcionalni centar

Po turističkim rezultatima Općina Bilje izrasla je među vodeće destinacije hrvatskog kontinentalnog turizma, a po ukupnim komunalnim i društvenim aktivnostima svakako je jučerdanas, 13. rujna 2017. godine, u Bilju održan radni sastavak načelnika Cickaja i župana Ivana Anušića te njihovih suradnika. Na dnevnom redu je bilo čak 12 tema, a prva je bila otkup dvorca Eugena Savojskog u Bilju.

Županija je zajedno s Općinom Bilje ostvarila pravo prvokupa ovog tristogodišnjeg dvorca, koji je u vlasništvu i posjedu Hrvatskih šuma d.o.o., Zagreb, želi od njega stvoriti multifunkcionalni prostor s bogatim turističkim, znanstveno-nastavnim i prirodoslovnim sadržajem, a što bi značajno podiglo turističku ponudu čitave slavonsko-baranjske regije. Županija i Općina su suglasne oko otkupa i ukupnog razvoja, no problem je nastao zbog Nadzornog odbora Hrvatskih šuma koji treba donijeti konačnu odluku, i to što prije (do kraja rujna) kako bi se projekt mogao nominirati i realizirati u sklopu Urbane aglomeracije Osijek, što će narednih dana pokušati ubrzati župan Anušić.

- Općina Bilje je među vodećima općinama u kontinentalnom turizmu i takav razvoj treba nastaviti jer, kao i u cijeloj Baranji, za to postoji ogroman potencijal. Osječko-baranjska županija stoga potiče izgradnju turističke infrastrukture i smještajnih kapaciteta, po čemu je Općina Bilje sa više od 400 ležaja i tendencijom daljnjeg povećanja kapaciteta već iznimno zapažena. Županija će pomagati sve projekte koji doprinose razvoju potencijala, a koji sada nisu dovoljno iskorišteni – kazao je župan.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Župan je potvrdio da je zatražio da se ubrza izgradnja nastavno-sportske dvorane u Lugu, pa je dogovoren novi rok za njen završetak (kraj ove godine umjesto u travnju 2018. godine). Isto tako žurno će se tražiti rješenje za dogradnju blagovaonice u Osnovnoj školi u Bilju kako bi topli obrok mogli primjereno koristiti učenici u produženom boravku, a od Nove godine i ostali učenici u sklopu županijskog projekta besplatne prehrane.

Po uzoru na Bilje i Vardarac, uskoro slijedi uređenje centra Luga, a intervencija župana očekuje se i oko osiguranja prometne signalizacije u Bilju. Naime, općinska uprava predlaže da se na glavnoj prometnici u Bilju (iz smjera Darde) postave ograničenja brzine (semafori s automatskih zaustavljanjem vozila u slučaju prekoračenja dozvoljene brzine) kako bi se osigurala veća sigurnost pješaka, osobito učenika.

Usklađivanjem programa izgradnje biciklističkih staza na području Županije s Općinom Bilje te sufinanciranjem, Županija će pomoći i nastavak gradnje biciklističke staze do Kopačeva te osvjetljavanje staze od Osijeka do Bilja. Suradnja se nastavlja i na projektu Stara Drava, iznimnog sportsko – rekreacijskog projekta.

- Izgradnja sustava kanalizacije provodi se i u Općini Bilje, no nakon temeljnih radova često nastaje niz problema zbog previda projektanata ili nedovršenih radova na kolnicima i prometnicama – požalio se Cickaj, a župan najavio kako će organizirati sastanak predstavnika Bilja, ali i drugih općina koje se susreću s istim problemom, sa čelnicima Hrvatskih voda koje su do sada ignorirale pritužbe općina.

Načelnik Cickaj pokazao je županu Anušiću osam projekata koje je općina nominirala za sredstava europskih fondova, a na kraju sastanka otvorena su pitanja suzbijanja komaraca i zbrinjavanja pasa lutalica.

- Ove godine nije bilo uobičajeno puno komaraca, no oni su veliki problem koji se mora sustavno i stručno rješavati. Nedopustivo je da svaka općina radi zasebno jer je to besmisleno zbog velike migracije komaraca. Uskoro ćemo održati koordinaciju svih načelnika i gradonačelnika u Županiji te dogovoriti zajednički pristup suzbijanju komaraca. Ujedno ćemo dogovoriti potporu resornog ministarstva od koga je prošlih godina traženo oko 30 milijuna kuna, no sredstva nisu odobrena – kazao je župan Anušić.

U skladu s novim zakonom te uz suradnju Županije, gradova i općina rješavat će se i zbrinjavanja pasa lutalica.

SiB.hr

 

 


Izdvojeno

Reci što misliš!