Vijesti / Regija

U Baranji otvoren Sustav navodnjavanja za 5 tisuća poljoprivrednih površina

U Baranji otvoren Sustav navodnjavanja za 5 tisuća poljoprivrednih površina

Podizanjem zapornice i puštanjem vode u lateralni kanal između Zmajevca i Kneževih Vinograda u probni rad je pušten Sustav navodnjavanja Baranja vrijedan 129 milijuna kuna.

Najveći je to sustav navodnjavanja u Hrvatskoj koji pokriva 5.000 hektara poljoprivrednih površina. U rad ga je pusti osječko-baranjski župan Ivan Anušić s ministrima poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem i generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem.

Uoči odlaska u Baranju, održali su radni sastanak na kojem je predstavljen cjelokupan program izgradnje sustava navodnjavanja u Hrvatskoj, s naglaskom na 13 sustava navodnjavanja u Osječko-baranjskoj županiji i bespovratna sredstva kojima se preko Ministarstva poljoprivrede omogućava izgradnju tih sustava.

Sustav navodnjavanja Baranja obuhvatio je izgradnju lateralnog kanala u dužini 12,3 kilometra koji je povezan s Dunavom iz kojega crpi vodu za kanalski sustav dug 170 kilometara. Ta mreža kanala ujedno je namijenjena za navodnjavanje, ali i odvodnju prekomjernih oborinskih voda, što znači da ove vrhunske oranice u sušnom razdoblju mogu dobiti vodu, ali je na sličan način može i vratiti u Dunav u slučaju poplava. Voda je tijekom ove godine za korisnike sustava Baranja potpuno besplatna.

sustav navodnjavanja1

 „Sustave navodnjavanja isključivo će financirati država, bez troškova lokalne zajednice. Ujedno osiguravamo 70 posto novca za naše krajnje korisnike i poljoprivrednike za daljnje grananje sustava te kako bi ovakvim projektima mogli ostvariti višestruko veće prinose i prihode, a time i opstanak poljoprivrednika na ovom području“ – rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako je na ovom području samo 2010. godine šteta od poplava iznosila više od 50 milijuna kuna, pa je svaka kuna uložena u sustav iznimno vrijedna.

„Gradnjom sustava navodnjavanja omogućit ćemo kvalitetniju i sigurniju poljoprivrednu proizvodnju te pri tomu koristiti naše ogromne vodene potencijale jer na području dunavskog rita imamo gotovo neograničene pogodnosti za navodnjavanje.“- rekao je Đuroković.

Nakon ove velike investicije Hrvatska je sa 0,8 došla na 2% navodnjavanih površina. Slavoncima i Baranjcima nedostaje kvalitetna infrastruktura kako bi se uspješno bavili poljoprivrednom. Na što je posljednjih godina upozoravao Ivan Anušić kao saborski zastupnik, a danas je u svojstvu župana otvorio Sustav navodnjavanja i pri tome istaknuo kako neće stati na tome. Poljoprivredna infrastruktura podrazumijeva sustavna ulaganja i sustavnu brigu lokalne vlasti za poljoprivrednu proizvodnju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


„Želimo li se ozbiljno baviti poljoprivredom, moramo povećati postotak navodnjavane površine. Do kraja godine aplicirat ćemo na natječaje s još četiri sustava navodnjavanja gdje su sredstva 100% bespovratna. Aktivirat ćemo i Sustav navodnjavanja Gat koji se 11 godina ne koristi. Provodimo anketiranje korisnika i ubrzo će biti pušten u pogon, odnosno na raspolaganju korisnicima. U isto vrijeme, poduzimamo potrebne predradnje za izgradnju ULO hladnjače i drugih kapaciteta gdje će proizvođači moći skladištiti proizvode i sačekati bolji trenutak za njihov plasman domaćem, ali i europskom tržištu. Time dobivamo  zaokruženu, strateški složenu i konkurentnu poljoprivrednu proizvodnju.“- zaključio je župan Ivan Anušić.

Nakon pokretanja rada Sustava za navodnjavanje Baranja u Kneževim je vinogradima održan sastanak s poljoprivrednicima gdje su ministri i župan Osječko-baranjske županije odgovorili na pitanja vezana uz nove sustave navodnjavanja, način rada te mogućnost priključka.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!